Liczba wyników: 1680
22 marca obchodzony jest Światowy Dzień Wody, w tym roku odbywa się pod hasłem "Woda dla miast. Odpowiadając na miejskie wyzwania". Ten temat ma zwrócić uwagę na trudne położenie mieszkańców miast, którzy nie mają dostępu do czystej wody pitnej.
Nasz organizm potrzebuje około dwóch litrów płynów dziennie, a nie takiej właśnie ilości wody konkretnie. W artykule Australian and New Zealand Journal of Public Health uczeni z Uniwersytetu La Trobe wyjaśniają, dlaczego wielu ludzi wypija zbyt dużo wody.
W ostatnich latach produkcja wody mineralnej w okresie letnim odnotowuje znaczący wzrost, co spowodowane jest głównie rosnącym popytem na rynku krajowym. Od 2013 do 2016 roku spożycie wody mineralnej w Polsce, bez dodatków cukrów, wzrosło o 30 procent – wynika z analiz ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas.
Większość gospodarstw domowych boryka się z problemem twardej wody. Rozpuszczone w niej sole wapnia, magnezu sprawiają kłopoty życiu codziennym.
Woda stanowi podstawowy składnik wszystkich żywych organizmów i bez niej nie byłoby życia na naszej planecie. Tymczasem, jak alarmują naukowcy, przez ostanie 25 lat ilość wody pitnej na jednego mieszkańca Ziemi spadła o 26%. Zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), aż 2,1 mld ludzi na świecie nie ma do niej dostępu w miejscu swojego zamieszkania, a ponad dwa razy więcej pozbawionych jest odpowiednich warunków sanitarnych.
Aż 13 nominacji otrzymał obraz "Kształt wody" Guillermo del Toro. Dzieło rywalizuje w niemal we wszystkich kluczowych kategoriach - film, aktorka, reżyser czy scenariusz oryginalny.
Etykieta na opakowaniu wody jest bardzo ważnym źródłem informacji. Dzięki niej możemy dokonywać świadomych wyborów przy zakupie. Nawyk czytania etykiet jest ważnym krokiem do świadomego odżywiania.
Inspekcja Jakości Handlowej Atykułów Rolno-Spożywczych przyjrzała się jakości przetworów z mięsa czerwonego. Inspektorzy badali wędliny z mięsa czerwonego, takie jak kiełbasy suszone i podsuszane oraz konserwy. Kontrolą jakości handlowej objęto też kiełbasy homogenizowane, kiełbasy drobno, średnio i grubo rozdrobnione. Najczęściej spotykaną nieprawidłowością był nieprawidłwo podany wykaz składników użytych do produkcji. Nieprawidłowości dotyczyły również zawyżonej zawartości wody.
Lato jest czasem, w którym szczególnie łatwo zadbać o to, aby nasza dieta była bogata w warzywa i owoce. Nie powinno wśród nich zabraknąć arbuza.
W środę (17 maja) o godzinie 11.00 Kino Pod Baranami zaprasza seniorów na najnowszy film Bruno Dumonta - Martwe wody - absurdalną czarną komedię o życiu pewnej zblazowanej arystokratycznej rodziny, której letni spokój zakłóca seria tajemniczych zniknięć. W rolach głównych: Juliette Binoche, Fabrice Luchini i Valeria Bruni Tedeschi.