Liczba wyników: 1947
Naukowcy, zidentyfikowali warianty ludzkiego DNA (kwasu dezoksyrybonukleinowego), które zwiększają możliwości prognozowania na podstawie testu wykorzystywanego do pomiaru swoistego antygenu sterczowego (PSA) - białka wytwarzanego przez normalne komórki prostaty, którego poziom jest podwyższony w przypadku obecności nowotworu. Wyniki zostały zaprezentowane w czasopiśmie Science Translational Medicine.
Kiedy zaczyna ci się wydawać, że obecnie nikt nie mówi wyraźnie, a wszyscy mamroczą, warto poddać się testowi słuchu. Podczas gdy wielu ludzi dość regularnie bada wzrok, sprawdzanie poziomu zdolności słyszenia jest raczej zaniedbywane i łatwo można przeoczyć fakt, że gorzej słyszymy. Wendy Davies, szefowa audiologii w Siemens Hearing Instruments, odpowiada na najczęściej zadawane pytania dotyczące słuchu.
Rak… Większość z nas przestaje czytać po tym słowie. Tak bardzo boimy się tej choroby, że wolimy się nie badać. Tłumaczymy się brakiem czasu na chodzenie do lekarza i czekanie w długich kolejkach do specjalisty lub zwyczajnie brakiem pieniędzy.
Metoda polegająca na nieinwazyjnym badaniu oka przy pomocy wiązki laserowej jest obecnie testowana przez zespól lekarzy pod kierownictwem doktora Lee Goldstein’a z Brigham and Women's Hospital w Bostonie.
Tylko 12 procent Polaków, przygotowując posiłek zwraca uwagę na zawartość w nim kwasów omega-3, ale ponad 80 procent badanych na świadomość korzyści płynących z ich spożywania – wynika z badania przeprowadzonego przez GFK Polonia w 2013 roku. Polacy nie do końca wiedzą jednak, jakie oleje zawierają najwięcej kwasów omega-3.
Zawarte w rybach kwasy tłuszczowe omega-3 mogą zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera przez osoby starsze.
Pamiętaj o dołączaniu produktów z kwasami omega-3 do diety. Dzięki nim ochronisz swój wzrok.
Kwasy tłuszczowe pomagają zapobiegać otyłości.
Kampanie społeczne namawiają nas do zmiany nawyków żywieniowych. I słusznie! Slogan „ryba wpływa na wszystko" ani trochę nie mija się z prawdą. Co jednak zrobić, kiedy szaleńczy tryb życia nie pozwala na komponowanie posiłków z aptekarską dokładnością, a świadomość zaniedbań w diecie budzi w nas coraz większą frustrację?
Związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej to jedna z najczęstszych przyczyn utraty wzroku. Choroba ta dotyka zwykle osoby po 50- tym roku życia, często jej konsekwencją jest utrata wzroku.