Liczba wyników: 822
Koniecznie dołącz ryby do swojego menu. Dzięki temu będziesz mógł/mogła liczyć na dłuższe życie.
Ryby są szczególnie polecane dla zdrowia mózgu. Okazuje się jednak, że mogą też zmniejszyć ryzyko raka odbytnicy i okrężnicy, mówią lekarze.
Osoby starsze, które jadają tłuste ryby co najmniej raz w tygodniu, mogą zmniejszyć ryzyko poważnego osłabienia wzroku spowodowanego zwyrodnieniem plamki żółtej, wynika z amerykańskich badań.
Suplementy z tłuszczem ryb pomagają zmniejszyć ryzyko zawału i śmierci w wyniku choroby niedokrwiennej serca.
Regularne jedzenie ryb może mieć związek z niższym ryzykiem rozwoju stwardnienia rozsianego.
Zimą mamy większą ochotę na cięższe potrawy, ponieważ nasz organizm nastawia się na tryb magazynowania. Jedzenie w tym okresie powinno być przede wszystkim bogate w witaminy i minerały, które dostarczają naszemu organizmowi m.in. ryby. O tym dlaczego są one ważnym elementem żywienia, jakie ryby należy, a jakich nie należy jeść opowie Konrad Gaca – ekspert do spraw żywienia.
Nowe badania wykazały, że tłuste ryby i produkty o niskim indeksie glikemicznym mogą spowolnić rozwój zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (age-related macular degeneration, AMD).
Uczeni z Uniwersytetu w Hajfie polecają kwasy omega-3 (w które bogate są niektóre ryby) w walce z nałogiem palenia papierosów.
Menu nowoczesnego człowieka to przemyślana i zrównoważona kombinacja wszystkich potrzebnych organizmowi składników. Ryby posiadają ich tak wiele, że powinny stać się stałym komponentem naszego jadłospisu.
Tłuszcz z wątroby dorsza jest szczególnie cenny ze względu na działanie chroniące przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Chociaż raz w tygodniu powinno się jeść tłuste ryby, mówią eksperci - dzięki temu można liczyć na lepszą ochronę serca.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość