Liczba wyników: 80
Marzec jest miesiącem świadomości raka jelita grubego, który często jest nazywany „cichym zabójcą”. Ze względu na zbyt późną wykrywalność, jest to wyjątkowo niebezpieczny nowotwór – rozwija się nie dając nawet przez wiele lat żadnych objawów. Z tego powodu często chorzy zgłaszają się do lekarza zbyt późno, dlatego tak ważne są badania profilaktyczne. Jednym z badań, pozwalających wykryć między innymi zmiany nowotworowe w jelicie grubym, jest badanie krwi utajonej w kale.
Regularnie wykonywana cytologia może uratować życie. Wykrycie komórek nieprawidłowych umożliwia rozpoznanie raka w jego wczesnym stadium, kiedy leczenie jest najbardziej skuteczne.
Czerniak jest 9. najczęściej występującym nowotworem w Europie. 1 na 100 mieszkańców Europy zachoruje na czerniaka w jakimś momencie swojego życia. W Polsce co roku odnotowuje się około 50 000 przypadków nowych zachorowań na nowotwory złośliwe skóry, w tym ponad 3000 stanowią zachorowania na czerniaki. Liczba zachorowań w Polsce podwaja się co 10 lat.
Każdy doświadcza zaparć od czasu do czasu, najczęściej jednak zmagają się z nimi dzieci w wieku poniżej 5 lat oraz osoby po 65 roku życia. Częściej też doznają ich kobiety niż mężczyźni. Sprawdź, jakie jedzenie sprawia, że „dopada cię" ta przykra dolegliwość.
Czerniak jest jednym z kilkudziesięciu nowotworów złośliwych skóry, ale jednym z najbardziej agresywnych. Dane z Krajowego rejestru nowotworów wskazują, iż czerniak coraz częściej występuje u młodych ludzi w wieku 20-44 lata, a w szczególności wśród kobiet.
Kwas acetylosalicylowy to jeden z najłatwiej dostępnych i powszechnie używanych leków na ból i gorączkę, może mieć także inne zastosowanie - okazuje się, że zmniejsza ryzyko raka w przypadku otyłości.
Rak jelita grubego to drugi pod względem zachorowalności nowotwór złośliwy w Europie. Jest też jednym z najczęściej występujących w Polsce i niestety zbyt późno wykrywanych.
Wbrew stereotypom o "wymrażaniu" drobnoustrojów zima to czas sprzyjający infekcjom - zarówno obejmującym swoim działaniem większą część organizmu, jak i tym, które dotykają pojedynczych układów, w tym układu moczowego.
Globalne wskaźniki przeżywalności pacjentów z nowotworami rosną, informuje prestiżowy magazyn medyczny the Lancet. Nie rosną one jednak we wszystkich krajach.
Jeśli nie chcesz narażać się na raka jelita grubego, ogranicz w diecie pewne produkty – ostrzegają eksperci z Harvard T.H. Chan School of Public Health w Bostonie.