Liczba wyników: 1227
Nie jest łatwo wskazać na obiektywne czynniki trwałości związku, bo każda para jest inna i widzi odmienne przyczyny siły swojego małżeństwa. Niemniej jednak, wydaje się, że pewne sprawy są podobne dla każdej relacji. Włoscy badacze zapytali ponad trzy tysiące wieloletnich par o ich przepis na wspólne życie. Oto, co zaproponowano.
Polska Akcja Humanitarna serdecznie zaprasza do wzięcia udziału w dziesiątej, jubileuszowej edycji Świątecznego Stołu Pajacyka, która w tym roku odbędzie się w piątek 2 grudnia 2011 r. w wielu miastach w Polsce. Jest to jednodniowa akcja, podczas której właściciele restauracji, pubów i kawiarni przekazują 10% obrotu na rzecz dożywiania dzieci w Polsce i na świecie. Dzięki temu przedsięwzięciu, przez ostatnie 10 lat PAH zapewniła dzieciom ponad sto tysięcy posiłków.
W najbliższą niedzielę - 5 grudnia w lokalach na terenie całej Polski odbędzie się dziewiąta edycja Świątecznego Stołu Pajacyka. W ten szczególny dzień każdy odwiedzający restauracje, puby i kawiarnie oznaczone plakatem z Pajacykiem będzie mógł pomóc niedożywionym dzieciom.
Po przeanalizowaniu różnorodnych determinant naukowcy doszli do wniosku, że długotrwały związek w największym stopniu zapewniają dwa czynniki: ślub w dojrzalszym wieku i dobra edukacja.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca aby spożywać min. 400 g warzyw i owoców dziennie, w pięciu porcjach. Zgodnie z zaleceniami WHO i naszego rodzimego Instytutu Żywności i Żywienia, jedną z tych porcji może stanowić szklanka soku. Badanie Polaków pokazało, że aż 84 proc. z nich uważa podobnie. Soczysty owoc, pachnące warzywo czy szklanka owocowego lub warzywnego soku – czy coś je rożni od siebie, wyjaśnia dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Coraz bardziej świadomie dobieramy składniki codziennego menu. Nikt nie ma wątpliwości, że nieodłącznym elementem prawidłowej diety są warzywa i owoce. Ale zaledwie 9% badanych wskazuje, że do grupy produktów istotnych dla zachowania zdrowej i zrównoważonej diety należą soki. A przecież sok to sok – nazwa stosowana tylko dla naturalnego produktu. Jednodniowy czy pasteryzowany z dłuższym terminem przydatności do spożycia jest źródłem tych samych witamin i substancji odżywczych, które były w warzywach i owocach, z których sok został wykonany.
Sok jabłkowy jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów soku w Polsce. W 2015 roku aż 23% konsumentów wybrało ten smak jako ich zdaniem najlepszy. Oprócz walorów smakowych, za który jest ceniony, sok jabłkowy jest też źródłem składników mineralnych i antyoksydantów. Warto poznać dokładniej wybrane właściwości tego soku i pić go na zdrowie.
Sok z brzozy pomaga we wielu schorzeniach i warto go pić, szczególnie zimą, kiedy mamy obniżoną odporność i chcemy mieć lepsze samopoczucie.
Jesienny chłód i brak słońca to czas, kiedy powinniśmy szczególnie zadbać o nasze zdrowie. Nie sięgajmy po leki, uprzedźmy chorobę – pomóc może sok aroniowy.
Dobry dzień zaczyna się od dobrego śniadania. Zbilansowana i prawidłowa dieta, to spożywanie 4-5 posiłków w ciągu dnia, w tym najważniejszego – pierwszego śniadania. Regularne spożywanie śniadań wspiera harmonijny rozwój, wspomaga koncentrację, przez co pozwala osiągać lepsze wyniki w pracy i nauce. Prawidłowe śniadanie powinno dostarczać 20-25% potrzebnej organizmowi energii.