Liczba wyników: 108
Chcesz wyglądać młodziej? Nie pij więc zbyt często coli, ani niektórych innych napojów gazowanych, bowiem - jak ostrzegają naukowcy - fosforany, które nierzadko są zawarte w napojach gazowanych, powodują przedwczesne starzenie się.
Niemiecki Instytut Roberta Kocha (RKI) ogłosił, że zakończyła się epidemia wywołana przez groźny szczep bakterii E. coli. Z powodu zakażeń zmarło ponad 50 osób, a zachorowało około 4 tysięcy.
Jak się okazuje, pomimo intensywnych badań, nie udało się ustalić, co stanowi przyczynę zakażeń bakterią E. coli. Najprawdopodobniej produkty roślinne nie są powodem epidemii, oznajmił minister rolnictwa Marek Sawicki. Takie są wstępne Ustalenia Komisji Europejskiej.
Przeprowadzone w Państwowym Zakładzie Higieny badania potwierdziły, że 29-letnia Polka na stałe mieszkająca w Niemczech została zakażona bakterią E. coli. Tymczasem wskazano na nowe możliwe źródło groźnego szczepu bakterii - mogą być nim kiełki fasoli i innych warzyw.
Tajemnica pochodzenia zakażeń E. coli, do których dochodziło głównie w północnych Niemczech, została rozwikłana. Niemieckie władze oficjalnie poinformowały Komisję Europejską, że źródłem zmutowanego szczepu bakterii EHEC były kiełki z gospodarstwa w Dolnej Saksonii.
Niebezpieczne bakterie mogą pozostawać w niedostępnych częściach warzyw i owoców nawet po dokładnym opłukaniu tych produktów. Mycie owoców i warzyw przed jedzeniem jest polecane w celu usunięcia potencjalnych patogenów, takich jak E. coli i salmonella, ale nowe badania wskazują, że to może nie być wystarczające, ponieważ niektóre bakterie przetrwają umycie wodą.
Od kilku tygodni w Europie surowe warzywa wzbudzają obawy konsumentów. Wiadomo już, że źródłem zakażenia bakterią Escherichia coli w Niemczech były kiełki z ekologicznych upraw. Pierwsze podejrzenia padły jednak na hiszpańskie ogórki, przez co klienci zaczęli unikać produktów żywnościowych, które przed spożyciem nie są poddawane obróbce termicznej. Dodatkowo Rosja nałożyła embargo na warzywa z Unii Europejskiej, co niekorzystnie wpływa zarówno na sytuację ekonomiczną producentów, jak i na nastroje społeczne w krajach Unii. Czy tej sytuacji można było uniknąć? Jak mogło dojść do zakażenia i na czym polegają badania żywności, wyjaśniają eksperci z Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.
Antybiotykooporność oraz nieprawidłowe stosowanie antybiotyków to poważne problemy zarówno w skali europejskiej, jak i światowej. Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) szacuje, że co roku oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe (AMR) doprowadza do 25.000 zgonów i powiązanych kosztów przekraczających 1,5 mld EUR w postaci nakładów na opiekę zdrowotną i strat zdolności produkcyjnej. W ciągu minionych czterech lat zarysował się wyraźny i nasilający się trend złożonej oporności na wiele antybiotyków zarówno pałeczki zapalenia płuc, jak i E. coli w ponad jednej trzeciej krajów UE/EOG. Ponadto w kilku państwach członkowskich od 25% do ponad 60% pałeczek zapalenia płuc z zakażeń krwi wykazuje złożoną oporność na wiele antybiotyków.
Odkryto nowy sposób wykorzystania przeciwutleniających i antybakteryjnych właściwości związku roślinnego do produkcji bandaży bawełnianych pokrytych nanowłókienkami, które zwalczają infekcje i przyspieszają gojenie się ran.
Eksperymentalna metoda leczenia choroby Alzheimera może być skuteczna w leczeniu niektórych z najbardziej trwałych, zagrażających życiu bakterii opornych na antybiotyki.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość