Liczba wyników: 4920
Organizacja Alzheimer's Disease International opublikowała raport poświęcony oddziaływaniu demencji na gospodarkę światową. Autorzy szacują, że gdyby opiekę nad osobami cierpiącymi na demencję potraktować jako kraj, to byłaby to 18. gospodarka na świecie, która uplasowałaby się między Turcją a Indonezją. Europejski projekt MIMOVAX daje ogromne nadzieje na znaczący przełom w badaniach naukowych nad tą przypadłością.
Lek opracowany w celu walki z cukrzycą może pomóc w osłabieniu rozwoju choroby Alzheimera.
Oliwa z oliwek zapobiega tworzeniu się w mózgu złogów związanych z rozwojem choroby Alzheimera.
Postępy technologiczne przeniosły świat medyczny na zupełnie nowy poziom, bowiem infrastruktura cyfrowa i najnowocześniejsze oprogramowanie zapewniają lekarzom i pacjentom odpowiednie narzędzia do diagnozowania i leczenia. Do dalszego postępu technologicznego przyczynia się projekt NEUGRID (Siatkowa infrastruktura internetowa do archiwizowania danych/komunikacji i zaawansowane aplikacje komputerowe w naukach medycznych).
Wiele chorób rozwija się wcześniej lub nasila się z powodu przewlekłego stresu, między innymi choroba serca, cukrzyca, nowotwory czy stwardnienie rozsiane. Aczkolwiek dostępnych jest niewiele prac naukowych poświęconych roli przewlekłego stresu w chorobach z łagodnym zaburzeniem funkcji poznawczych czy chorobie Alzheimera.
Kobiety, które w średnim wieku często są niespokojne, humorzaste, zagniewane, mogą mieć wyższe ryzyko rozwoju choroby Alzheimera w późniejszym życiu.
Dieta wegetariańska zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Z nowych badań Zakładu Epidemiologii Nowotworów przy University of Oxford wynika też, że dieta wegetariańska jest również dobra dla zapobiegania choroby uchyłkowej jelit, częstego zaburzenia jelit.
Oto kolejna zachęta do stosowania zdrowej diety: odpowiednie odżywianie ma związek ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju COVID-19 i jego poważnych powikłań, czytamy w magazynie „Gut".
Dieta bogata w tłuszcze nasycone oraz węglowodany proste może podnosić poziom biomarkerów choroby Alzheimera.
Dieta bogata w tłuszcze nasycone i węglowodany proste wydaje się zwiększać stężenie biomarkerów związanych z chorobą Alzheimera, wynika z najnowszych badań.