Liczba wyników: 487
Lubimy go, bo jest słodki, a przy tym zdrowy i polecany przez lekarzy jako środek na wiele dolegliwości. Stary, poczciwy miód jest także doskonałym środkiem poprawiającym nasz wygląd – zwłaszcza teraz, na przedwiośniu, kiedy większość z nas narzeka na poszarzałą cerę i osłabione włosy.
Miód pszczeli to jeden z najcenniejszych znanych ludzkości produktów spożywczych. Słynie nie tylko z doskonałych właściwości odżywczych, ale także ze swoich unikalnych właściwości leczniczych.
Po miód warto sięgać nie tylko wtedy, gdy czujemy się przeziębieni, ten niepozorny smakołyk ma znacznie więcej prozdrowotnych właściwości.
Miód to naturalny produkt spożywczy, jest słodki, wysokokaloryczny, konserwujący i leczniczy. Od tysięcy lat wykorzystuje się go w lecznictwie, informacje o jego zdrowotnych właściwościach znaleźć można już w notkach sumeryjskich. Ojciec medycyny, Hipokrates używał miodu do przygotowania maści i słodzenia ziołowych napojów.
Jesień to idealny moment, aby zrobić zapas miodu na cały rok. Po czym poznać dobry miód i jaki jego rodzaj będzie dla nas najbardziej odpowiedni?
Wykorzystywanie tego co daje nam natura w medycynie i przemyśle kosmetycznym jest coraz powszechniejsze. Jedną z takich, naturalnych substancji o niezwykle szerokim zastosowaniu jest miód.
Miód może być używany do walki z problemami wynikającymi z wieku, jak na przykład utrata pamięci.
Miód poprawia kluczowe wskaźniki zdrowia kardiometabolicznego, w tym poziom cukru we krwi i cholesterolu, szczególnie jeśli jest surowy i pochodzi z jednego źródła kwiatowego.
Kanadyjscy uczeni odkryli, że miód może być pomocny w walce z zapaleniem zatok. Odkryli, że miód jest bardziej efektywny niż konwencjonalne leki w ich niszczeniu.
Miód jest jedną z najstarszych na świecie substancji uznawanych za lecznicze. Jego silne właściwości przeciwbakteryjne i prozdrowotne czynią zeń dobry naturalny środek na wiele powszechnych problemów zdrowotnych.