Liczba wyników: 4485
Rozwój zapalenia jelita grubego i raka jelita grubego może być zwiazany z niedostateczną ilością cukrów o nazwie O-glikany.
W 2013 roku zdiagnozowano niemal 15 milionów nowych przypadków raka, a nowotwory spowodowały śmierć 8,2 mln osób.
Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie. Co roku diagnozuje się ponad milion nowych przypadków choroby. Naczęstsze jej przyczyny są podobne do tych wywołujących inne rodzaje nowotworów, ale wśród charakterystycznych czynników nowotworu jelita grubego wymienia się głównie nadmiar alkoholu i czerwonego mięsa w diecie oraz otyłość. Z badań wynika, że dużej ilości przypadków tego raka można byłoby zapobiec dzięki zdrowszemu stylowi życia.
Rak jelita grubego i odbytnicy jest trzecim najczęściej występującym nowotworem u mężczyzn i drugim najczęstszym u kobiet. Około dwie trzecie przypadków raka jelita grubego występuje w krajach o wysokich lub bardzo wysokich wskaźnikach dochodu. Sprawdź, jak objawia się ten rodzaj raka.
Rak jelita grubego to jedna z powszechniejszych chorób nowotworowych. Być może odkrycie naukowców ze Szwecji usprawni dotychczasową terapię.
W dyskusji o zapobieganiu nowotworom pojawia się często argument o zależności odpowiedniego sposobu odżywiania z zachorowalnością na raka. Według opracowania Janusza Cioka oraz Agnieszki Dolnej z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, ok. 20 - 30% wszystkich nowotworów złośliwych jest dietozależnych. Do tej grupy należy rak jelita grubego.
Wysoki indeks glikemiczny diety wiąże się z gorszym rokowaniem raka jelita grubego.
Regularne spożywanie soi może chronić przed rakiem jelita grubego – dowiedli naukowcy z University of Illinois. A wszystko za sprawą znajdującej się w soi genisteiny – bioaktywnego składnika z grupy fawonoidów, który hamuje proces przyspieszonego wzrostu komórek rakowych, polipów i guzów złośliwych.
Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia, na nowotwór jelita grubego umrze w tym roku 655 tysięcy ludzi. Dotychczas sądzono, że schorzenie to w równym stopniu dotyczy mężczyzn, jak i kobiet, ale polscy naukowcy wykazali, iż w grupie wiekowej 55 – 66 lat rak jelita grubego dwukrotnie częściej diagnozowany jest u mężczyzn.
Dotychczas liczne badania wykazały, że regularne zażywanie kwasu acetylosalicylowego obniża ryzyko raka jelita grubego. Teraz naukowcy odkryli, że popularny lek może być bardziej korzystny dla określonych osób w porównaniu z innymi.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi