Liczba wyników: 4832
Bije około 100 000 razy na dobę. Serce jest najważniejszym mięśniem w naszym organizmie – bez niego człowiek nie może żyć. Dolegliwości związane z układem krążenia odbijają się negatywnie na pracy całego organizmu i jakości życia. Żeby utrzymać serce w dobrej formie, trzeba o nie dbać oraz pamiętać o profilaktycznych badaniach.
Soja jest szczególnie polecana kobietom - pomaga poprawić poziom cholesterolu.
Nagłe Zatrzymanie Krążenia (NZK) może przydarzyć się każdemu bez względu na wiek, płeć, stan zdrowia, czy styl życia. Bywa często mylone z zawałem, choć objawy Nagłego Zatrzymania Krążenia są nieco inne – zanika oddech, regularny puls, następuje utrata przytomności. Co zrobić, gdy siedzącej obok nas osobie nagle przestaje bić serce? Szansą na przeżycie jest defibrylator dostępny w miejscu publicznym.
Badania wykazują, że regularne jedzenie orzechów przynosi korzyści w zakresie czynności nerek i układu krążenia.
Omdlenie może stanowić objaw poważnych problemów zdrowotnych. Niestety często trudno jest lekarzom określić, co powoduje taką reakcję organizmu.
Badania wykazały, że osoby, które jadły orzechy drzewne, w tym orzechy nerkowca, orzechy włoskie i pistacje, były szczuplejsze i miały niższe BMI niż ci, którzy nie sięgali po tego rodzaju przekąski.
Mówi się, że oczy są zwierciadłem duszy. Na gruncie medycznym jednak stanowią raczej wskaźnik możliwych chorób...
Zastanawiasz się nad podróżą, ale masz chore serce? To nie stoi na przeszkodzie, by wsiąść do samolotu i udać się np. w cieplejsze miejsce na listopadowy, czy grudniowy wypoczynek.
Jedzenie stanowi nieodłączny element naszego życia, bez niego nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Jednak pomimo tej świadomości, aż 74% Polaków często lub nigdy nie poświęca wystarczająco dużo uwagi temu, co znajduje się na ich talerzach - wynika z badań przeprowadzonych wśród zapracowanych Polaków w ramach kampanii „Flora. Pokochaj swoje serce".
Powrót do zdrowia po zawale jest możliwy, konieczna jest jednak szybka pomoc lekarza oraz zmiana dotychczasowych przyzwyczajeń.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność