Liczba wyników: 267
Gluten od niedawna jest bardzo kontrowersyjnym tematem. Wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej konsumentów i modą na bycie fit, coraz więcej zwolenników zyskało przeświadczenie, że najlepiej w ogóle wyeliminować go z codziennej diety. Czy jednak rzeczywiście osoby zdrowe powinny wykreślić z menu pieczywo, makarony, ciasta i inne produkty zawierające gluten?
Jeśli najczęstszym dodatkiem do naszego obiadu były do tej pory ziemniaki, ewentualnie zastępowane kaszą bądź ryżem, warto nieco urozmaicić swoje posiłki. Smaczną, a przy tym pożywną i bogatą w wartości odżywcze alternatywą może być ciecierzyca.
Gdy nadchodzi jesień, nasz organizm powoli przestawia się na tryb „trzeba przetrwać tę zimę”. A my coraz częściej mamy ochotę na ciepłe, słodkie i wysokokaloryczne potrawy. Jak uniknąć nadprogramowych kilogramów i zachować dobrą formę aż do wiosny?
Wiązówka błotna (łac. Filipendula ulmaria, synonimicznie również Spiraea ulmaria) to roślina rosnąca wzdłuż brzegów rzek i potoków. Jej pachnące kremowe kwiaty od wieków wykorzystywano do celów kulinarnych i medycznych. We współczesnym ziołolecznictwie jest sotsowana głównie przy rozmaitych dolegliwościach żołądkowych oraz dla złagodzenia objawów zapalenia stawów.
Istnieje potwierdzony przez naukowców związek pomiędzy postrzeganym kolorem, a wzrostem apetytu. Nic dziwnego więc, że w przypadku produktów spożywczych istotne są nie tylko walory smakowe, ale i estetyczne. Obecność barwników w żywności jest dziś bardzo powszechna, jednak nie należy się automatycznie ich wszystkich wystrzegać. Istnieje bowiem szerokie spektrum barwników naturalnych. Jakich nazw poszukiwać zatem na etykietach?
Teranostyka, czyli ścisłe połączenie diagnostyki i terapii w celu dobrania do potrzeb konkretnego pacjenta celowanego leczenia - bezpiecznego i skutecznego jednocześnie, to przyszłość medycyny – w tym medycyny nuklearnej. Medycyna personalizowana, teranostyka i medycyna precyzyjna to obecnie najczęściej powtarzane pojęcia, charakteryzujące medycynę przyszłości. Filozofia teranostyczna będzie coraz bardziej powszechna, zwłaszcza w onkologii – prognozują eksperci Polskiego Towarzystwa Medycyny Nuklearnej.
Według prognoz WHO liczba zachorowań na raka w 2030 r. wzrośnie z obecnych 14 do ponad 21 milionów rocznie. Już teraz aż 60% chorych na nowotwór złośliwy podejmuje radioterapię. Poza walką z rakiem na co dzień muszą zmagać się też z dolegliwościami towarzyszącymi leczeniu, jak chociażby brak apetytu, zmiany skórne czy chroniczne zmęczenie. Jak sobie z nimi radzić?
Jatrofa przeczyszczająca (Jatropha curcas), roślina pochodząca Ameryki Środkowej, może wytwarzać substancję, która ma silne działanie przeciwbólowe.
Wielu ludzi zmaga się z przewlekłymi stanami zapalnymi, które mogą prowadzić do niebezpiecznych chorób. Odpowiednia dieta jednak pomaga osłabić to zjawisko.
Z pewnością mamy zęby prostsze i bielsze w stosunku do pokolenia naszych praprzodków. Ale jak potwierdzają odkrycia archeologów – wcale nie zdrowsze!
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji