Liczba wyników: 12601
Ten typ wirusowego zapalenia wątroby został poznany dopiero w 1988 r. Wcześniej był określany jako zapalenie wątroby typu „nie-A, nie-B”. Dziś na świecie zakażonych wirusem HCV (ang. Hepatitis C Virus) jest ok. 185 mln osób, tj. ponad pięć razy więcej niż żyjących z HIV/AIDS. Jak wygląda sytuacja w Polsce?
Hemoroidy to dość powszechna dolegliwość, która według badań dotyka nawet 70% osób powyżej 30. roku życia. Problem w tym, że choroba ta często uznawana jest za temat tabu i wielu pacjentów, zamiast zgłosić się do lekarza, próbuje leczenia powszechnie dostępnymi środkami. Takie podejście może jednak sprawić, że z czasem jedynym rozwiązaniem staje się zabieg chirurgiczny.
Jeśli chcemy mieć energię do działania na cały dzień, nie możemy unikać pierwszego posiłku po wstaniu z łóżka. Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Co jeść, aby żyć zdrowo i mieć energię?
Jak wykazały nowe badania, pozytywne myślenie i zwiększenie aktywności fizycznej może pomóc leczyć syndrom przewlekłego zmęczenia (Chronic Fatigue Syndrome, CFS).
Dostępność nowych kuracji pozwala bardzo realnie myśleć o przejęciu kontroli nad problemem zakażeń HCV. Jest to niewątpliwie zadanie trudne, ale chyba całkiem realne – mówi dr. hab. n. med. Krzysztof Tomasiewicz, kierownik Katedry i Kliniki Chorób Zakaźnych Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.
29 października obchodziliśmy Światowy Dzień Udaru Mózgu promowany przez World Stroke Organization.
Powrót do zdrowia po operacji serca nie zależy jedynie od warunków stricte medycznych, okazuje się, że pacjenci pozostający w małżeństwie szybciej dochodzą do zdrowia niż ludzie samotni.
Mówi się, że starość oznacza wyciszenie, uspokojenie, a wynika to z pewnego „zmęczenia materiału". Okazuje się, że choć w u osób dojrzałych w istocie znacznie zmienia się styl życia, starsi (może właśnie dzięki tej zmianie) mają więcej energii niż młodzi.
Z raportu SACN Carbonhydres and Health Report przygotowanego przez Scientific Advisory Committee on Nutrition (Naukowego Komitetu Doradczego ds. Żywienia) wynika, że spożywamy więcej cukru, niż jesteśmy w stanie spalić, czego efektem jest odkładanie tkanki tłuszczowej, niebezpieczny wzrost cholesterolu, a także próchnica, szczególnie widoczna u dzieci - które często dostają słodką przekąskę jako nagrodę za dobre zachowanie lub pozytywne wyniki w nauce. Pozostaje pytanie: czym słodzić bezpiecznie? Czy istnieje zdrowy cukier?
Delikatny smak ryżu doskonale łączy się z różnymi przyprawami. To właśnie między innymi ze względu na swoją uniwersalność oraz walory odżywcze znajduje on zastosowanie w każdej kuchni świata. Jednak jakich dodatków użyć, aby wydobyć w pełni tkwiący w ryżu potencjał? Oto kilka prostych inspiracji, które pozwolą nam odkryć zarówno egzotyczne, jak i bardziej łagodne oblicze tych niepozornych ziarenek.