Liczba wyników: 241
Rok 2017 w trendach wnętrzarskich upływa pod hasłem „miedź” i wszystko wskazuje na to, że będzie ona modna także w następnych latach. Wraz z pojawieniem się miedzianych akcentów w naszych mieszkaniach, robi się w nich elegancko, ciepło i przytulnie. Na takim nastroju zależy nam nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia, ale przez cały rok. Przedstawiamy 5 powodów, dla których warto wykorzystać miedź w aranżacji kuchni.
Kaszel, chrypka, bóle głowy – gdy jesienią lub zimą pojawiają się u nas takie objawy, zwykle podejrzewamy, że to początki grypy albo przeziębienia. Tymczasem te nieprzyjemne dolegliwości mogą wcale nie być pierwszymi oznakami choroby, a reakcją organizmu na suche powietrze w naszych domach. Zanim więc sięgniesz po syrop albo tabletki, porządnie przewietrz mieszkanie.
W przypadku oparzeń pomocna jest witamina D - jej wyższe dawki przyspieszają gojenie się skóry.
Statystycznie co czwarta pieczarka w Europie pochodzi z Polski. Tych popularnych grzybów nie powinno zabraknąć w naszym menu nie tylko dlatego, że są łatwo dostępne i smaczne, ale również z uwagi na ich wartości odżywcze.
Jesień to najlepszy moment na rozpoczęcie leczenia alergii, czyli odczulania, dla uczulonych na pyłki roślin. Wraz z wiosenno-letnim sezonem pylenia odchodzą objawy alergii: katar, kichanie, zaczerwienione i swędzące oczy, czy kaszel. Jeśli jednak nie zaczniemy leczenia – powrócą wraz z kolejną wiosną.
Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku lata przetworów osiągnęły już pełnię smaku, dlatego warto poznać najpyszniejsze sposoby na włączenie ich do codziennego menu.
Produkty o długim terminie przydatności do spożycia powszechnie uznaje się za zawierające konserwanty i chemiczne dodatki. Okazuje się jednak, że wcale nie musi być to prawdą, bo istnieją łatwe i skuteczne metody, zapewniające zachowanie trwałości produktów spożywczych bez użycia niepożądanych substancji. Jakie metody są wykorzystywane do konserwacji pieczywa?
Coraz więcej Polaków decyduje się zmienić swój styl życia na zdrowszy. Nie trzeba wcale wiele wysiłku, aby dokonać reorganizacji swojego życia - wystarczy odrobina samozaparcia i cierpliwości. Recepta na poprawę zdrowia jest w zasadzie prosta – pozytywne myślenie, racjonalne odżywianie i regularny ruch na świeżym powietrzu.
Zła wiadomość dla fanów sprytnych twardzieli, których grał Liam Neeson. Aktor zapowiedział, że nie będzie występował już w filmach sensacyjnych.
Wątroba odpowiada za wiele przemian zachodzących w ludzkim organizmie. Odbywają się w niej zarówno procesy syntezy, magazynowania i metabolizowania różnych związków, jak też ich detoksykacja. Część z tych związków może być dla niej zabójcza.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję