Liczba wyników: 502
Od jakiegoś czasu sprawdza się wpływ odpowiedniej dawki witaminy D na rokowanie w różnych chorobach. Nacisk kładziony jest szczególnie na choroby zapalne, cukrzycę, choroby układu oddechowego i raka.
Seniorzy, którzy unikają aktywności fizycznej i stosują dietę o dużej ilości soli, nie tylko częściej chorują na serce, ale też mają kłopoty poznawcze.
Sól może osłabiać odpowiedź immunologiczną - wynika z badań na myszach.
Dzieci najbardziej intensywnie przeżywają przedświąteczną i świąteczną atmosferę, a oczekiwanie na przyjście Mikołaja czy na rozpakowywanie prezentów spod choinki nawet po latach wspominane jest jako ogromne emocje. Stosunek do świąt Bożego Narodzenia w dużej mierze kształtuje się w dzieciństwie. I nie ukrywajmy - dużą rolę w tym grają prezenty.
Ciągłe korzystanie ze smartfona może sprzyjać rozwojowi chorób kciuka, ostrzegają włoscy i hiszpańscy eksperci.
Wybierając meble do ogrodu, powinniśmy szukać wyposażenia odpornego na warunki atmosferyczne, a przy tym praktycznego i służącego nam przez lata. O jakich konkretnie właściwościach musimy pamiętać, urządzając ogrodowe miejsce wypoczynku?
Po raz pierwszy pokazano w badaniach, że bardzo przetworzona żywność ma związek z przybieraniem na wadze.
Szacuje się, że w Polsce na zaćmę choruje około 800 tysięcy osób, z czego częściej występuje ona u kobiet. Wiele z nich nie zdaje sobie jednak sprawy, że początkowo „niewinne” problemy ze wzrokiem mogą być objawem poważnego schorzenia. Czym tak naprawdę jest zaćma, jak rozpoznać jej pierwsze symptomy i czy da się ją skutecznie wyleczyć?
Polscy konsumenci w coraz większym stopniu kupują krajową żywność i – jak wynika z badań Ipsos – ponad połowa jest skłonna zapłacić więcej za produkt polski niż zagraniczny. Wynika to m.in. z faktu, że krajowe wyroby są coraz lepszej jakości, nastawione na świeżość, lokalność i sezonowość.
Najbardziej przetworzone produkty są najtańsze, a świeże artykuły drożeją. W efekcie ci, którzy niewiele zarabiają, stosują najmniej zdrową dietę.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność