Liczba wyników: 232
W okresie jesienno-zimowym, kiedy na zewnątrz panuje niska temperatura, a dni stają się coraz krótsze często odczuwamy spadek nastroju i brakuje nam energii. Jesień i zima to także pory roku, podczas których jesteśmy narażeni na niedobór wielu składników odżywczych, w tym witamin. Czy istnieje przepis na przetrwanie zimy w dobrym humorze? Tak, jest nim między innymi odpowiednia dieta.
W trakcie sezonu zimowego skóra jest narażona na negatywne działanie rozmaitych czynników zewnętrznych. Największym zagrożeniem są wysokie amplitudy temperatur, które sprawiają, że staje się ona sucha i podrażniona. W jaki sposób przygotować skórę do tego trudnego dla niej okresu?
Ujemne temperatury nie sprzyjają różnorodności w diecie. Jednak jesienią w sklepach znaleźć można wiele warzyw, których pełnia sezonu przypada właśnie na początek najzimniejszych miesięcy w roku. Na ich czele stoi jarmuż – uniwersalny, smaczny i pełen nieocenionych dla zdrowia składników odżywczych. Dzięki pierwszym przymrozkom utraci swą charakterystyczną gorycz, dlatego warto czym prędzej poznać jego wyjątkowe kulinarne możliwości.
Brytyjscy i włoscy uczeni odkryli, że jedzenie trzech do czterech bananów dziennie pomaga uchronić się przed udarem lub atakiem serca.
Sezon grypowy tuż tuż i warto pamiętać o wzmocnieniu odporności poprzez dostarczenie sobie większej dawki witaminy C.
Śledząc mapę kulinarną świata szybko odkryjemy, że zasada „co kraj, to obyczaj” jest szczególnie żywa w kwestii śniadań. Jak wygląda klasyczny, francuski petit déjeuner? Ile kalorii ma wyjątkowo syte śniadanie angielskie? W czym o poranku rozsmakowują się Skandynawowie? Bliższe poznanie śniadaniowych propozycji z różnych zakątków świata może sprawić, że każdy dzień będziemy witać pod znakiem nowych kompozycji smakowych.
Kolagen to białko, które odpowiada za stan i wygląd skóry. Wraz z wiekiem jego ilość zaczyna się zmniejszać i stąd pokazują się oznaki upływu czasu - powstają linie wokół oczu i ust. Jeśli uda nam się ograniczyć utratę kolagenu, to możemy liczyć na młody wygląd przez dłuższy czas, pomimo upływu lat.
W wieku 95 lat zmarł Wiesław Michnikowski - polski aktor teatralny i filmowy, artysta kabaretowy, znany między innymi z Kabaretu Starszych Panów, kabaretu „Dudek” i filmów takich jak "Seksmisja".
Spośród dań jednogarnkowych zdecydowany prym w kuchni wiodą zupy. Pichcenie z wykorzystaniem zaledwie jednego naczynia coraz częściej dotyczy również dań obiadowych, takich jak gulasz, leczo, risotto, a nawet kaszotto. Poszukując pomysłu na mało skomplikowany i apetyczny obiad szybko odkryjemy, że tradycja przyrządzania sycących i aromatycznych dań w jednym naczyniu ma znacznie dłuższą tradycję i sięga najdalszych zakątków świata. Jakich specjałów jednogarnkowych warto spróbować?
Letnie miesiące nie nastrajają do robienia porządków ze zdrowiem, ale paradoksalnie właśnie teraz jest to najprostsze. Przyroda nam sprzyja i podaje jak na tacy to, co najlepsze. Lato jest idealną porą roku na wzmocnienie organizmu, jeśli jesienią i zimą chcemy uniknąć przeziębienia i grypy.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem