Liczba wyników: 1480
Cukier spożywany w nadmiarze ma niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka, dlatego WHO w ramach strategii przeciwdziałania otyłości, niezakaźnym chorobom przewlekłym i próchnicy apeluje do ograniczenia konsumpcji cukru. Nadmierne spożycie cukru jest główną przyczyną powstawania próchnicy oraz może prowadzić do otyłości.
Cukrzyca to postępująca choroba, która wpływa na zdolność kontrolowania poziomu cukru we krwi. U wielu pacjentów nasila się wraz z czasem i ilość cukru we krwi staje się trudniejsza do regulowania. Agoniści receptora glukagonopodobnego peptydu-1 (GLP-1), np. semaglutyd, zapewniają pacjentom większą kontrolę nad obniżaniem glukozy.
U osób chorych na cukrzycę, które stosują insulinę do kontrolowania poziomu cukru we krwi, może wystąpić niebezpieczny stan zwany hipoglikemią, czyli sytuacja, w której poziom cukru we krwi spada zbyt nisko. Niedawno odkryte białko o nazwie neuronostatyną może jednak pomóc zapobiegać hipoglikemii, która bywa śmiertelna dla osób chorych na cukrzycę.
Wśród wielu osób panuje mit, że cukier trzcinowy jest znacznie zdrowszy niż cukier biały. Cukier jest w zasadzie czystą sacharozą. Powstaje w procesie rafinacji, czyli oczyszczania melasy – ciemnobrązowego syropu, którego znaczny udział stanowi dwucukier sacharoza. W zależności od stopnia rafinacji otrzymywany jest różny rodzaj cukru. Im cukier mniej oczyszczony, tym ma ciemniejszą barwę. Jednak należy podkreślić, że wartość energetyczna cukru białego i brązowego jest praktycznie taka sama.
Pojawienie się zespołu stopy cukrzycowej to m.in. konsekwencja niedostatecznej kontroli nad cukrzycą. Tymczasem jak wynika z badania „Zdrowa ONA” przeprowadzonego na zlecenie Gedeon Richter, 35 procent cierpiących na cukrzycę jest zdania, że w leczeniu zespołu stopy cukrzycowej wystarczy przyjmować jedynie odpowiednie leki wyrównujące poziom cukru we krwi. Tymczasem prócz stosowania leków, kontroli poziomu cukru, należy wprowadzić leczenie miejscowe chorej stopy, która narażona jest na przewlekłe rany.
Czy miód jest lepszy niż inne rodzaje cukru? Jane Garton z sagazone postanowiła sprawdzić, jak pożyteczne dla naszego organizmu jest spożywanie miodu.
W aptekach i sklepach zielarskich pojawiły się suplementy diety zawierające w swoim składzie ziele Gymnema sylvestre i zieloną herbatę. Przygotowany z nich napar reguluje poziom cukru we krwi i znacznie zmniejsza chęć sięgnięcia po słodycze.
Popularna na Zachodzie dieta pełna cukru może sprzyjać nowotworowi piersi.
Warto zmniejszyć ilość cukru w diecie, bo osłabia pamięć i zdolność uczenia się.
Wytwarzana przez sam nasz mózg fruktoza (rodzaj cukru) może sprzyjać otyłości i cukrzycy.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem