Liczba wyników: 615
Polski przemysł czeka zapaść? W ciągu najbliższych lat stracimy jeden z naszych największych atutów, czyli niskie koszty pracy. Dystans gubimy nie tylko do zbijających koszta Niemców, Japończyków czy Amerykanów, ale nawet Czechów, Słowaków i Węgrów. Bo kluczem w wyścigu staje się nie tańszy pracownik, a robotyzacja.
Niskie temperatury otoczenia sprzyjają zwiększeniu poziomu witaminy A. Pomaga to przekształcić „złą" białą tkankę tłuszczową w „dobrą" brązową tkankę, która stymuluje spalanie tłuszczu i wytwarzanie ciepła. Taka przemiana zwiększa też zużycie energii i dlatego może pomóc w walce z otyłością.
Niskie temperatury i krótkie zimowe dni nie sprzyjają naszej odporności i dobremu samopoczuciu. W tym czasie odporność słabnie i zwiększa się prawdopodobieństwo "złapania" infekcji. Jak radzić sobie, aby wzmocnić organizm w tym trudnym dla niego czasie? Jednym ze sposobów jest zmiana nawyków żywieniowych. Co jeść, aby zwiększyć odporność?
Zima to pora roku, kiedy szczególnie należy dbać o zdrowie jamy ustnej. Świąteczne smakołyki, niskie temperatury oraz zimowe sporty mogą narazić na nieprzyjemne dolegliwości oraz niekorzystnie odbić się na kondycji zębów. Postępuj zgodnie ze wskazówkami, a unikniesz wielu nieprzyjemnych objawów.
Przeciążenie obowiązkami, niskie zarobki, pomijanie przy awansach i podwyżkach – to tylko niektóre powody, będące ogniskiem zapalnym niezadowolenia, które z czasem może przerodzić się w stan permanentnej frustracji. Wiele elementów wywołujących ten przykry stan można bardzo łatwo zmienić, z korzyścią zarówno dla pracownika, jak i firmy.
Każda z pór roku ma inny wpływ na ogólny stan zdrowia oraz kondycję naszych oczu. Coraz krótsze jesienne dni, niskie temperatury, praca przy sztucznym oświetleniu i dieta uboższa o sezonowe warzywa i owoce, nie pozostaje bez konsekwencji dla jakości widzenia. Jak dbać o wzrok jesienią i zminimalizować wpływ niekorzystnych czynników?
Cera naczynkowa wymaga szczególnej troski jesienią i zimą, kiedy skóra jest narażona na szkodliwy wpływ warunków atmosferycznych. Niskie temperatury na zewnątrz, a następnie wysokie wewnątrz pomieszczeń sprawiają, że elastyczność ścianek naczyń krwionośnych zostaje wystawiona na ciężką próbę. W jaki sposób radzić sobie z uporczywymi „pajączkami”?
Eksperci alarmują, że dieta zachodnich społeczeństw jest nieadekwatna do naszych potrzeb i sprzyja rozwojowi rozmaitych chorób. Podkreślają, że nie jemy dostatecznie dużej ilości warzyw i owoców i apelują o lepszą edukację dietetyczną. Tymczasem to nie tylko niskie kompetencje co do sposobu odżywiania się mają wpływ na taki status quo - polecane produkty często są po prostu zbyt drogie.
Ponad połowa mieszkańców Irlandii ze względu na niskie dochody uprawniona jest do bezpłatnej opieki zdrowotnej, jest to tzw. pierwsza kategoria.Do drugiej zaliczają się osoby, które pokrywają część kosztów związanych ze świadczeniami zdrowotnymi. Osoby starsze, które nie są zdolne do samodzielnego funkcjonowania, w zależności od potrzeb mogą liczyć na miejsce w trzech rodzajach placówek.
Kiedy na zewnątrz panują niskie temperatury wiele osób narażonych jest na utratę życia lub zdrowia na skutek wychłodzenia organizmu. Problem ten dotyka przede wszystkim osoby bezdomne, samotne, w podeszłym wieku. Zagrożenie takie dotyczy także osób będących pod wpływem alkoholu. Nie bądźmy obojętni i alarmujmy Policję za każdym razem, kiedy ktoś jest narażony na wychłodzenie organizmu. Wystarczy jeden telefon, aby uratować komuś życie.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność