Liczba wyników: 226
Zbiór ponad stu prac Zdzisława Beksińskiego będzie można obejrzeć podczas wystawy w Galerii na Dziedzińcu Sztuki w Starym Browarze w Poznaniu w dniach 23 marca - 30 kwietnia 2018 r. Towarzyszyć jej będą wykłady multimedialne, prezentacje filmów dokumentalnych o artyście oraz pokazy VR (wirtualnej rzeczywistości).
Czerwony i biały to tylko dwa kolory, jakie może przybrać barszcz. Zgodnie z definicją jest to bowiem zupa o wyraźnym smaku, przygotowana na zakwasie, z dodatkiem kapusty kiszonej, buraków lub szczawiu. Polskim klasykiem wigilijnym jest barszcz czerwony, podawany z uszkami. W pozostałe świąteczne dni warto zainspirować się innymi wersjami tej pysznej i bardzo słowiańskiej zupy.
Boże Narodzenie to czas spotkań z najbliższymi przy obficie zastawionych stołach. Kolacja wigilijna, świąteczne śniadania i obiady to czas pokus, kiedy trudno odmówić sobie choćby spróbowania smacznie wyglądających i pachnących potraw. W wielu domach dominują ciężkostrawne dania, którym często towarzyszą niezdrowe napoje. Choć podczas świąt ciężko kontrolować kalorie, zdradzamy 12 sposobów, jak bez wielkich wyrzeczeń uniknąć skoków wagi. Dzięki nim bez wyrzutów sumienia założysz wymarzoną sylwestrową kreację.
Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z radością, odpoczynkiem i rodzinną atmosferą, ale z badań wynika, że okres przedświąteczny ma związek ze wzrostem częstości zawałów serca i zgonów wywołanych problemami sercowymi. Wszystko to najprawdopodobniej ma miejsce w wyniku stresu, nadmiaru alkoholu i niezdrowej diety. Sprawdź, jak ograniczyć rozdrażnienie i stres przed Świętami.
Chcąc prowadzić zdrowy styl życia staramy się dobrze odżywiać, uprawiamy sport, dużo przebywamy na świeżym powietrzu, ale często zapominamy o odpowiednich warunkach do przebywania we własnym domu. Tymczasem, zdaniem lekarzy, nieodpowiednia temperatura w mieszkaniu może prowadzić do częstych infekcji dróg oddechowych oraz gardła, powodować podrażnienie śluzówek i skóry oraz obniżać koncentrację. W ramach kampanii „Każdy stopień ma znaczenie” eksperci radzą, jak odpowiednio regulować temperaturę w pomieszczeniach, aby nie wpływała negatywnie na nasze zdrowie.
Sezon grypowy tuż tuż i warto pamiętać o wzmocnieniu odporności poprzez dostarczenie sobie większej dawki witaminy C.
Prawie 70% badanych, biorących udział w sondażu przeprowadzonym na potrzeby kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, deklaruje sympatię do tych produktów. Pomimo że stwarzają one szerokie możliwości kulinarne – jak twierdzi ponad połowa respondentów – najczęściej spożywane są w formie tradycyjnych ziemniaków z wody. Czy brakuje nam pomysłów na ich wykorzystanie?
Brokuł, nazywany inaczej kapustą szparagową, to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Bogaty w składniki odżywcze, witaminy oraz minerały, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, zapobiega wielu schorzeniom, chorobom układu krążenia, a nawet nowotworom. Co więcej, odpowiednio przyrządzony doskonale smakuje, dlatego warto, by stał się nieodłącznym elementem naszej codziennej diety.
Przyzwyczajeni do określonego sposobu jedzenia, niechętnie zmieniamy codzienny jadłospis. A gdy już podejmiemy decyzję o przejściu na dietę, nie tylko początki jej stosowania są trudne, ale i trzymanie się nowego sposobu odżywiania na dłużej. Warto przemyśleć kilka zmian, jakie chce się wprowadzić, a przede wszystkim zacząć myśleć o nowym menu jako o elemencie nowego stylu życia, a nie sytuacji przejściowej.
Spośród dań jednogarnkowych zdecydowany prym w kuchni wiodą zupy. Pichcenie z wykorzystaniem zaledwie jednego naczynia coraz częściej dotyczy również dań obiadowych, takich jak gulasz, leczo, risotto, a nawet kaszotto. Poszukując pomysłu na mało skomplikowany i apetyczny obiad szybko odkryjemy, że tradycja przyrządzania sycących i aromatycznych dań w jednym naczyniu ma znacznie dłuższą tradycję i sięga najdalszych zakątków świata. Jakich specjałów jednogarnkowych warto spróbować?
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję