Liczba wyników: 7544
Spożywanie większej ilości odtłuszczonych produktów nabiałowych, jak chude mleko czy jogurt, może zmniejszyć ryzyko pojawienia się nadciśnienia tętniczego i utrzymać serce w dobrym zdrowiu - wynika z tekstu opublikowanego w „American Journal of Clinical Nutrition".
Pod pojęciem samokontroli kryją się zachowania umożliwiające kontrolowanie swojego stanu zdrowia i odpowiednie reakcje na zaobserwowane zmiany. Umiejętność samodzielnego oznaczania glikemii przez pacjentów z cukrzycą oraz trafne interpretowanie wyników stanowią podstawowy warunek poprawy leczenia.
Najczęściej nie kojarzymy sobie złego samopoczucia lub konkretnego schorzenia z pokarmami, które spożywamy na co dzień. Tymczasem jakość tego, co spożywamy ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania całego organizmu, zarówno na poziomie psychicznym jak i fizycznym. Niestety, zwykle reakcja spowodowana pokarmem występuje z pewnym opóźnieniem, np. po kilkunastu lub kilkudziesięciu godzinach i nie jest swoista - to znaczy, nie zawsze tak samo reagujemy na spożycie danego produktu. Stąd też eksperci w dziedzinie odżywiana określają czasem opisywane zjawisko ukrytą nietolerancją pokarmową.
W jakim wieku ludzie przestają się starzeć, a w istocie zaczynają być osobami starszymi? Kiedy zaczyna się starość? Okazuje się, że definicja bywa tu płynna, zależy przede wszystkim od wieku osoby, którą się pyta o wspomnianą kwestię.
W Polsce na cukrzycę choruje ok. 2 milionów osób. Połowa z nich znajduje się w rejestrach osób z cukrzycą rozpoznaną i leczoną, zaś pozostałe 50% to przypadki cukrzycy nierozpoznanej i nieleczonej. Inaczej rzecz ujmując: 50% diabetyków nie przeprowadza samokontroli, zwiększając tym samym ryzyko powstania powikłań cukrzycy czy też w skrajnych przypadkach zagrożenia życia.
Kiedy zaczyna ci się wydawać, że obecnie nikt nie mówi wyraźnie, a wszyscy mamroczą, warto poddać się testowi słuchu. Podczas gdy wielu ludzi dość regularnie bada wzrok, sprawdzanie poziomu zdolności słyszenia jest raczej zaniedbywane i łatwo można przeoczyć fakt, że gorzej słyszymy. Wendy Davies, szefowa audiologii w Siemens Hearing Instruments, odpowiada na najczęściej zadawane pytania dotyczące słuchu.
Podwyższone ryzyko zachorowań na nieuleczalną chorobą Alzheimera nie wpływa destrukcyjnie na psychikę badanych osób, wręcz przeciwnie, radzą sobie oni bardzo dobrze z tą wiadomością. Tak wynika z najnowszych badań.
Dni otwarte dla osób z zaburzeniami pamięci, chorobą Alzheimera i otępieniami w Piotrkowie, Bełchatowie, Dubiu i Pajęcznie 18 - 19 sierpnia. W Polsce z powodu otępienia choruje blisko pół miliona ludzi.
Odsłonięcie pomnika Jana Machulskiego, ostatni wspólny koncert Waglewskich, rozdanie Złotych Wiaderek, 30-lecie twórczości Majki Jeżowskiej, „Piosenki z Teatru" Krystyny Jandy, europejska premiera „Żartu" i wiele innych wydarzeń - tak właśnie wyglądały ostatnie dni w Międzyzdrojach, które w dniach 8-12 lipca gościły wiele gwiazd.
Glutation to niewielkie białko wytwarzane naturalnie przez komórki naszego organizmu. O jego właściwościach piszą eksperci w tysiącach medycznych artykułów. Czas, by wszyscy dowiedzieli się, dlaczego glutation jest niezbędny dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia, oraz co zrobić, aby mieć go na wysokim poziomie.
Profilaktyka ocaliła miliony ludzi od zgonów z powodu kilku nowotworów