Liczba wyników: 1685
Skóra dorosłego człowieka ma objętość ok. 1,5 - 2 m². Nosimy zatem „płaszcz", który razem z tkanką podskórną waży nawet 20 kg. Stan naszej skóry, jej gładkość i świeży wygląd zależą głównie od odpowiedniej ilości wody w warstwie rogowej naskórka, optymalnie około15%. Taki stan utrzymuje się m.in. dzięki ceramidom. Te chemiczne związki tworzą tzw. cement międzykomórkowy, czyli barierę wodno-lipidową naskórka, zapewniając odpowiednią szczelność i sprężystość komórek. Chronią skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych i utratą wody.
Na temat tego jaka dieta sprzyja utrzymaniu smukłej sylwetki jest wiele opinii, jedno z powszechniejszych przekonań dotyczy znaczenia ilości wypijanej wody.
Odwodnienie to stan, w którym zawartość wody w organizmie spada poniżej wartości niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania. Najbardziej narażone na skutki odwodnienia są dzieci i osoby starsze.
Nawet niski poziom odwodnienia ma znaczny wpływ na funkcjonowanie organizmu - wynika z najnowszych badań. Samo pragnienie nie jest wiarygodnym wskaźnikiem potrzeby nawodnienia. Recepta? Regularne picie wody.
Lanolina naturalnie chroni i pielęgnuje każdy rodzaj skóry, a tworząc na niej barierę ochroną zapobiega nadmiernej utracie wody, dzięki czemu jest ona miękka, gładka i nawilżona przez cały dzień.
Firma Sharper Image udostępniła w swoim sklepie internetowym nowe urządzenie o nazwie Water Checker, badające zawartość i strukturę wody pitnej, informując użytkownika o zakażeniu bakteriami lub szkodliwymi substancjami.
Picie co najmniej czterech filiżanek herbaty dziennie jest lepsze dla zdrowia niż spożywanie wody, sugerują nowe badania, których dokładne wyniki można znaleźć w the European Journal of Clinical Nutrition.
Pukający do drzwi akwizytor, to zapowiedź wygodnych zakupów w domu, pod warunkiem, że konsument zna swoje prawa, a przedsiębiorca je respektuje. Prezes UOKiK uznał, że spółka oferująca filtry do wody w sprzedaży bezpośredniej stosowała nieuczciwe praktyki.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przyjrzała się jakości mięsa drobiowego. Nieprawidłowości dotyczyły głównie podwyższonej zawartości wody w mięsie oraz błędnego oznakowania.
Źródłem problemów z suchą skórą są zaburzenia w produkcji bariery lipidowej (cementu międzykomórkowego), które powodują ubytki ułatwiające ucieczkę wody i penetrację alergenów.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji