Liczba wyników: 107
Polacy kochają narodową kuchnię – w porze obiadowej na stołach królują ziemniaki z mięsem, najczęściej wieprzowiną. Zdecydowana większość Polaków – 90 procent - je codziennie ciepły posiłek, a 95 procent z nich przygotowuje obiad we własnych czterech kątach – wynika z raportu „Zachowania żywieniowe Polaków” przeprowadzonego przez CBOS.
W Polsce istnieje kraina jak z baśni. Dziki krajobraz, pełen bagien, rozległych mokradeł, borów i wierzbowych zarośli. Ludzie żyją tutaj podporządkowani naturze, zgodnie z rytmem przyrody. O tych, którzy wybrali życie w tej krainie mówi się „biebrznięci”.
Na całym świecie uważa się, że mamy zasługują na specjalne uczczenie za ich szczególne oddanie dla swoich dzieci. Stąd Dzień Matki ustanowiono niemal w każdym kraju, różna jest jedynie data. W takie święto i małe, i duże dzieci mają okazję podziękować rodzicielkom za zapewnienie im najlepszej opieki i wychowania.
96-letnia Leonilda Tomasinelli otworzyła pierwszy lokal typu «home restaurant» w Genui. Starsza pani postanowiła ocalić specjalności regionalnej domowej kuchni.
Choć na naszych świątecznych stołach królują mazurki i babki, to w europejskich krajach spotkać można wiele innych wielkanocnych deserów. Przedstawiamy 10 popularnych słodkości z 10 europejskich stołów.
Boże Narodzenie to czas, w którym notorycznie sobie pobłażamy. Można jednak korzystać z wszystkich uroków świątecznego okresu bez większego wpływu na zdrowie i talię. Oto kilka wskazówek.
Pragniemy, by święta Bożego Narodzenia były szczęśliwe i radosne. Niestety dla wielu osób to okres bardzo nerwowy. Czy jest skuteczny sposób na świąteczny stres?
Dla wielu z nas święta Bożego Narodzenia oznaczają przede wszystkim spotkania z rodziną i wspólne godziny spędzone przy stole. W świątecznym menu obowiązkowym muszą znaleźć się tradycyjne potrawy wigilijne – pierogi z kapustą i grzybami, smażony karp i czerwony barszcz z uszkami.
Świąteczny czas kojarzy się z odpoczynkiem, rodzinnymi spotkaniami, prezentami i... stołami uginającymi się od bożonarodzeniowych potraw. Warto więc pamiętać o umiarze w zakresie raczenia się gwiazdkowymi przysmakami - objadanie się świątecznymi daniami nie tylko zagraża sylwetce, jest też szczególnie ryzykowne dla diabetyków.
Chyba wszyscy znają figowy listek, nie wszyscy jednak wiedzą, że sama figa jest tak naprawdę typem kwiatu, a nie owocem drzewka figowego. Dodatkowo, ma nieoceniony wpływ na serce i układ krwionośny oraz jest zalecana na osłabienie i apatię.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia