Liczba wyników: 9175
Piąta kawa, zupa z papierka, dziesiąty papieros, fura zjedzonych batoników z automatu i napój energetyczny – tak często wygląda stresujący dzień w pracy, kiedy godziny mijają niepostrzeżenie, a ogrom obowiązków nas przytłacza. Stres, który towarzyszy nam codziennie, zaczyna rządzić naszym życiem i to już nie tylko zawodowym. Czy można się go pozbyć, a przynajmniej ograniczyć skutki jego działania?
Według raportu opublikowanego przez University of Oxford (UK) choroby układu krążenia były przyczyną 47% zgonów w Europie w 2014 roku. Leczenie schorzeń tego typu kosztuje Europejczyków aż 196 miliardów Euro rocznie. Wiele badań pokazuje silne zależności pomiędzy układem krążenia a sposobem odżywiania, czyli najprostszym sposobem dbania o siebie. Zamiast inwestować w leczenie, warto wcześniej skupić się na profilaktyce.
W Polsce z powodu zaburzeń pamięci cierpi prawie 500 tys. osób. Połowa z nich jest dotknięta najcięższą postacią – chorobą Alzheimera. 21 września obchodzimy Światowy Dzień Osób Z Chorobą Alzheimera. To święto ma na celu uświadomienie całemu społeczeństwu, jak ważna jest diagnoza, profilaktyka oraz zwrócenie uwagi na potrzeby osób z tą chorobą.
Wychodzenie na piwo może służyć nie tylko zacieśnianiu więzów towarzyskich, ale i mieć dobry wpływ na zdrowie. Co ciekawe, dotyczy to pań.
Wiele wizyt u lekarza pierwszego kontaktu spowodowanych jest skutkami przebywania w sytuacjach stresowych. Długotrwałe napięcie niesie ze sobą podwyższone ryzyko wystąpienia zachorowań nie tylko fizycznych, ale również emocjonalnych. U jednych przejawia się on groźnymi dla zdrowia zaburzeniami działania całego organizmu, u innych bólami głowy i ramion, u pozostałych nudnościami i kłopotami związanymi z funkcjonowaniem układu pokarmowego. Sygnały wysyłane przez ciało nie muszą od razu przybierać postaci groźnej choroby. Czasami są bardzo subtelne i konieczna jest uważna jego obserwacja.
W ostatnich czasach przyprawa kurkuma (znana jako składnik curry) staje się coraz szerzej polecana, bo jest bardzo zdrowa i smaczna. Nawet koncerny farmaceutyczne zaczęły ją dokładniej badać uważając, że może być przydatna do produkcji leków lub suplementów. Poza kulinarnymi zastosowaniami w istocie można jej użyć do różnych innych celów.
Kwas acetylosalicylowy może zmniejszyć ryzyko raka żołądka.
Jesień to dobry czas, by przyjrzeć się temu, co jemy i zadbać o zdrowie oraz sylwetkę. Odpo-wiednia, zrównoważona dieta pozwoli wzmocnić organizm i zachować zdrowie na czas jesieni i zimy.
Rak prostaty to druga najczęstsza forma nowotworu u mężczyzn na świecie i piąta przyczyna zgonów związanych z rakiem u mężczyzn.
Gdybyśmy jedli więcej ryb, rzadziej chorowalibyśmy na depresję. Ryzyko zachorowania spada o 17 proc. u osób jedzących większe ilości ryb.
Test wysiłkowy serca pokazuje ryzyko śmierci u ludzi z chorobą wieńcową