Liczba wyników: 1798
Dbając o zdrowie naszych zębów powinniśmy zwrócić również uwagę na to co jemy, zwłaszcza w okresie letnim, kiedy dieta jest znacznie bogatsza. Za niektórymi produktami wręcz nie przepadają nasze zęby. Oto kilka wskazówek, jak możemy zadbać o kolor uzębienia i co zrobić gdy pojawią się już przebarwienia.
Witamina C (kwas askorbinowy) jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, której organizm potrzebuje do wielu różnych procesów. Ponieważ nie możemy jej gromadzić, łatwo o niedobory i trzeba sobie jej regularnie dostarczać. Sprawdź, jakie objawy mogą świadczyć o tym, że w twojej diecie jest za mało witaminy C.
Trwa sezon urlopowy. To czas, który spędzamy na świeżym powietrzu, zmieniamy klimat, wyjeżdżamy w odległe zakątki świata, próbujemy egzotycznych potraw. Wysokie temperatury, posiłki z nieznanego źródła i spożywanie napojów z lodem, sprzyjają zatruciom i problemom jelitowym. W jaki sposób zatem przygotować się i zabezpieczyć przed wyjazdem, aby nasz urlop, oprócz wspaniałych przygód i wypoczynku, nie zapewnił nam dodatkowych „wrażeń” w postaci biegunki? 14% Polaków stosuje w takiej sytuacji probiotyki.
Jedne produkty nam służą, inne powinniśmy znacznie ograniczyć lub nawet zupełnie je wyeliminować. Pewien znak czasów zaś jest taki, że te niepolecane artykuły są bardzo łatwo dostępne, a te rekomendowane już nie zawsze. W każdym razie warto zwrócić szczególną uwagę na zawartość naszego koszyka sklepowego, bo stosowana dieta może nas wpędzić w choroby lub uchronić przed wieloma dolegliwościami.
Zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa to przewlekła choroba zapalna prowadząca do niepełnosprawności. Niestety rozpoznanie choroby jest niezwykle trudne, gdyż objawy ZZSK bardzo często mylone są z bólem o podłożu przeciążeniowym lub urazowym. Początkowo pacjent bagatelizuje te objawy, leczy się na własną rękę. Do lekarza trafia wówczas, gdy choroba utrudnia mu codzienne funkcjonowanie.
Wirusowe zapalenie wątroby to ostra, zapalna i zakaźna choroba miąższu wątroby, która jest wywoływana przez tzw. wirusy hepatotropowe. Jeśli przejdzie w fazę przewlekłą (poza jedną odmianą – wirusowym zapaleniem wątroby typu A) może prowadzić do marskości wątroby, a nawet śmierci.
Dopóki nie bolą, zwykle o nich nie myślimy. Stawy – bo o nich mowa – umożliwiają nam swobodne poruszanie i wykonywanie codziennych czynności, od siadania po mieszanie herbaty. Przypominamy sobie o nich jednak dopiero wtedy, gdy same dają nam o sobie znać. Co może powodować dolegliwości naszych naturalnych „zawiasów” i jak im zapobiegać?
Wylewy (podbiegnięcia) krwawe zwane popularnie siniakami, będące skutkiem codziennych urazów i stłuczeń, towarzyszą nam przez całe życie. Zdarza się jednak, że pojawiają się nienaturalnie często – mamy wrażenie, że tworzą się niemal „samoistnie”. Wówczas mogą być objawem choroby związanej np. z zaburzeniami krzepliwości krwi czy niewydolnością wątroby. W jakich sytuacjach powstawanie zasinień powinno być dla nas sygnałem ostrzegawczym.
Doskonale wiemy, jak należy się chronić przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, że należy stosować odpowiednie kremy z filtrami UV. Niektóre osoby jednak pomimo wszystkich środków zapobiegawczych nie mogą w pełni cieszyć się latem, gdyż mają uczulenie na słońce.
Uczeni z Johns Hopkins University odkryli, że jedzenie przetworzonego mięsa może sprzyjać pojawianiu się objawów chorób psychicznych.
Test wysiłkowy serca pokazuje ryzyko śmierci u ludzi z chorobą wieńcową