Liczba wyników: 4642
Uczeni wykryli nową postać lipoprotein o niskiej gęstości (LDL). Nowopoznany rodzaj cholesterolu okazał się najbardziej niebezpieczny dla zdrowia.
Uczeni z Uniwersytetu w Otago odkryli, że ludzie starsi nie potrafią kłamać w tak przekonujący sposób, jak osoby młodsze i gorzej radzą sobie z wykrywaniem kłamstw.
Proces starzenia się ma związek ze stałym spadkiem zdolności mózgu do obrony przed stresem oksydacyjnym i stanami zapalnymi. Ale nowe badania dowiodło, że związki zawarte m. in. w takich owocach, jak jagody, truskawki oraz jagody acai, nie tylko pomagają w utrzymaniu mózgu „w dobrej formie", ale mają wpływ na odwrócenie szkodliwych skutków starzenia się.
Zespół naukowców opracował nową technikę mammograficzną wykorzystującą obrazowanie molekularne, które może pomóc we wcześniejszym wykrywaniu raka piersi. W skład paneuropejskiego zespołu, pracującego pod kierunkiem hiszpańskiej Krajowej Rady Badawczej (CSIC), weszli naukowy z ośmiu instytucji z Holandii, Niemiec, Portugalii i Szwecji.
Diety niskotłuszczowe od wielu lat są polecane przez lekarzy jako obrona przed wieloma chorobami, m. in. przed rakiem piersi, chorobami serca i osteoporozą. Z wyników badań opublikowanych przez Amerykańską Izbę Lekarską wynika jednak, że dieta nie ma większego wpływu na ryzyko wystąpienia tych chorób – zwłaszcza u kobiet po 50 roku życia.
„W nadchodzących dziesięcioleciach Unia Europejska stanie w obliczu wyzwań związanych ze starzeniem się społeczeństwa. Istnieją trzy główne czynniki, które tłumaczą ten trend:. utrzymujący się niski współczynnik dzietności, wzrost długości życia i pokolenie wyżu demograficznego, które wkrótce zacznie osiągać wiek emerytalny", czytamy w roczniku Eurostatu z 2010 roku.
Neurolodzy z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa ujawniają, dlaczego osoby starsze mają problemy z zapamiętywaniem nowych rzeczy. Wraz z ze starzeniem się mózg nie jest w stanie tak skutecznie jak niegdyś przetwarzać nowych informacji, ponieważ określone ścieżki w mózgu ulegają degradacji.
Coraz częściej media donoszą o pogłębiającej się luce pokoleniowej. Społeczeństwa się starzeją - rodzi się coraz mniej dzieci a jednocześnie długość życia znacznie się wydłuża. Z tym problemem mierzą się już dziś nie tylko rządy państw, systemy emerytalne czy opieka zdrowotna, ale również właściciele firm.
Standard życia jest wyższy niż kiedykolwiek i ludzie żyją dłużej. Według Europejskiej Rady Informacji o Żywności (EUFIC) możemy teraz liczyć na 78 lat życia w porównaniu z 72 odnotowanymi w latach 80. XX w. Europejczycy dożywają również do nieco ponad 60 lat w dobrym zdrowiu i bez upośledzeń wpływających na codzienne zajęcia - według przygotowanego przez Organizację Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) raportu pt. "Zdrowie i opieka zdrowotna w zarysie: Europa 2010". Pytanie, jakie się pojawia, brzmi: czy ludzie mogą żyć w zdrowiu dłużej?
Nawet niewielka „nadwyżka" tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha lub bioder może podwoić ryzyko śmierci u pacjentów z chorobą wieńcową serca. Badacze z Mayo Clinic w USA odkryli, że nawet niewielki „brzuch piwny" lub tzw. muffin top, tj. fałda brzuszna, boczki lub wałki tłuszczu, narażają na znacznie większe ryzyko niż w przypadku, gdy tkanka tłuszczowa kumuluje się w innych miejscach ciała.