Liczba wyników: 2103
Dotychczas dowiedziono wielu dobroczynnych korzyści z jedzenia gorzkiej czekolady. Teraz poleca się ją starszym ludziom, którzy mają problemy z poruszaniem się z powodu złego krążenia w kończynach, bo może pomóc chodzić trochę dłużej.
Choroba nowotworowa powoduje długotrwały stan zapalny, co ma niekorzystny wpływ na działanie całego organizmu. Z tego powodu bardzo ważną kwestią jest odpowiednie żywienie chorego w czasie choroby. Słaby, zmęczony chorobą organizm potrzebuje większej ilości składników odżywczych. Jak odżywiać się w czasie choroby nowotworowej podpowiadają eksperci i twórcy kampanii „Rak. To się leczy!”.
Oznaki tego schorzenia odczuwamy zwykle jesienią, kiedy za oknem pojawiają się pierwsze chłody. Prócz przeziębień i grypy dolegliwością, która „odzywa” się często o tej porze roku jest choroba wrzodowa. Odpowiedzialnymi za jej powstanie są bakterie Helicobacter pylori, ale w równym stopniu należy tu obwiniać m.in. długotrwały stres, nieregularne posiłki, niewłaściwą dietę czy alkohol.
Niektórzy pacjenci czują się lepiej po zażyciu leku, nawet jeśli dany farmaceutyk w istocie nie wykazuje działania leczącego określoną dolegliwość. To efekt placebo. Istnieje jednak druga strona siły sugestii: u chorych mogą wystąpić objawy choroby i skutki uboczne tylko dlatego, że im o nich powiedziano.
Większość ludzi przez całe życie ustala sobie rożne cele i stara się do nich dążyć. Co się jednak dzieje, gdy niezależne od nas sytuacje sprawiają, że cele te stają się nieosiągalne? Czasem warto „sobie odpuścić" i dostosować aspiracje do zmieniających się warunków życiowych.
Około 140 000 Polaków rocznie słyszy diagnozę: nowotwór. Odpowiednio wczesne wykrycie choroby daje dużą gwarancję na całkowite wyleczenie. Rozwój medycyny przynosi nadzieję na nowe, skuteczne metody leczenia raka. Pojawia się też potrzeba i świadomość wspierania działań medycznych.
Sformułowanie „trzeba rozchodzić" zwykle odnosi się do nowo zakupionych butów, ale okazuje się adekwatne także w przypadku różnych dolegliwości zdrowotnych.
Naukowcy z University de Laval odkryli, że związki chemiczne znajdujące się w czerwonym winie mogą zredukować choroby dziąseł. Czerwone wino zawiera polifenole (barwiące wino na właśnie czerwony kolor) redukujące paradontozę, chorobę atakującą dziąsła.
Migotanie przedsionków (atrial fibrillation, AF) to choroba serca, która powoduje nieregularne i często nienormalnie szybkie tętno - jest najczęstszym zaburzeniem rytmu serca, dotykającym miliony ludzi na całym świecie. Styl życia i różne czynniki fizyczne, psychiczne i społeczno-ekonomiczne mają istotny wpływ na tę dolegliwość.
Wielu pacjentów z chorobą wieńcową (coronary artery disease, CAD) wykazuje przewlekłe stany zapalne. W badaniu ustalono, że luteina, związek znajdujący się np. w szpinaku czy jajach, może osłabić poziom zapalenia.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji