Liczba wyników: 7906
Jaki jest Polak, a jaki Europejczyk A.D. 2009? Czy zmieniło się nasze postrzeganie samych siebie? Odpowiedzi na te pytania dostarczają wyniki 9. już edycji największego europejskiego badania European Trusted Brands 2009 przeprowadzonego w Europie przez Reader's Digest.
Jaki portret niepełnoprawnych wyłania się z mediów? Jak media ich postrzegają i jaki ich wizerunek propagują? Na pytania tego rodzaju odpowiada książka Bartosza Szpurka, dziennikarza „Dzień Dobry TVN”, „Niepełnosprawni w środkach społecznego przekazu".
25 sierpnia warszawski Plac Defilad stanie się miejscem przyjaznym wszystkim diabetykom i miłośnikom zdrowego jedzenia. W ramach projektu Menu dla diabetyka od godz. 10.00 do 14.00 odbywać się będzie wspólne gotowanie. W ramach akcji będzie można także bezpłatnie skonsultować się z dietetyczką oraz zbadać poziom cukru we krwi i porozmawiać o profilaktyce cukrzycy.
Cukier spożywany w nadmiarze ma niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka, dlatego WHO w ramach strategii przeciwdziałania otyłości, niezakaźnym chorobom przewlekłym i próchnicy apeluje do ograniczenia konsumpcji cukru. Nadmierne spożycie cukru jest główną przyczyną powstawania próchnicy oraz może prowadzić do otyłości.
Historycy z Austrii, Holandii i Wlk. Brytanii połączyli swe siły, aby zbadać sposób, w jaki społeczeństwa średniowieczne wykorzystywały przeszłość do ustalenia poglądów na temat ludzi i ich tożsamości oraz w jaki sposób te poglądy nadal odgrywają ważną rolę w dzisiejszym społeczeństwie.
Zmieniający się klimat i styl życia jaki prowadzimy wpływa niekorzystnie na kondycję naszej skóry. Klimatyzowane pomieszczenia, suche powietrze, słońce, wiatr, zła dieta powodują, że traci ona optymalny poziom nawilżenia. Skutkiem tego może być utrata elastyczności i jędrności oraz przedwczesne starzenie się skóry.
Tegoroczna nagroda Nobla w dziedzinie medycyny i fizjologii przypadła trzem naukowcom, którzy odkryli, w jaki sposób komórki wyczuwają poziom dostępności tlenu i dostosowują się do niego. Może to pomóc w opracowaniu nowych metod leczenia różnych chorób, w tym anemii i raka.
Przez kraj przetoczyła się dyskusja o tym, jaki wpływ mają jaja na poziom cholesterolu. Kiedyś jajko było widziane nawet jako element magii pogańskiej, więc duchowieństwo zabraniało spożywania jaj, szczególnie w dni świąteczne... Teraz, co najwyżej, może zabronić zajadania się nimi nasz lekarz, strasząc podniesieniem poziomu cholesterolu, miażdżycą, potem zawałem.
Kobiet z rakiem piersi będą mogły w końcu uniknąć poddawania się toksycznym terapiom dzięki nowym badaniom, które wskazują poziom ferroportyny - białka regulującego poziom żelaza w komórkach, które pozwala przewidzieć, czy rak jest agresywny i grozi nawrotem.
Jak to się dzieje, że psy wiedzą, kiedy prosić o jedzenie i rozrabiają, gdy właściciele nie patrzą? Sposób, w jaki psy odpowiadają na poziom uważności swoich właścicieli, daje wiedzę na temat metod, dzięki którym psy uczą się ludzkich zachowań. Sposób postępowania człowieka jest przyswajany przez psa dzięki połączeniu konkretnych wskazówek, kontekstu i poprzednich doświadczeń.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję