Liczba wyników: 710
Zimą i wiosną często narzekamy na brak energii. Organizm stara się sprostać naszym wahaniom nastroju i w związku z tym często traci mnóstwo składników odżywczych i wspomnianej energii. Jak poradzić sobie z utratą witamin i minerałów? Z pomocą przychodzą pożywne, zdrowe i przede wszystkim pełne cennych wartości odżywczych orzechy.
Używanie aparatu słuchowego staje się coraz powszechniejsze. Nie ma się co dziwić. Niedosłyszenie staje się naszą chorobą cywilizacyjną. Wyniki najnowszego Narodowego Testu Słuchu wskazują, że problem ze słuchem ma aż 74% osób powyżej 60 roku życia.
Mała, niepozorna garść nasion kryje w sobie moc składników mineralnych oraz witamin. Poza wartościami odżywczymi, niewątpliwą zaletą tych „maleństw” jest fakt, że można je z łatwością włączyć do codziennej diety. Oto cztery nasiona, które warto chrupać na co dzień.
Wędliny i mięso to niezwykle popularne przysmaki goszczące na polskich stołach. Aż 67% z nas jada je do każdego posiłku, zwłaszcza na obiad. 46% wybiera coś mięsnego na śniadanie, a 40% na kolację. Czym zatem kierować się przy zakupie produktów mięsnych? Jak prawidłowo je przechowywać oraz co właściwie znajdziemy w ich składzie?
Wydatki Polaków na leki rosły w ostatnich 10 latach średnio o 4,4 proc. rocznie, dziś na farmaceutyki wydajemy średnio 139 euro rocznie – wynika z raportu DNB Bank Polska i firmy doradczej Deloitte „Sektor farmaceutyczny i med-tech”. Dla porównania – Niemcy wydają średniorocznie 510 euro, Hiszpanie 336 euro, Francuzi 549 euro, Węgrzy 247 euro, a Czesi – 232 euro. Mniej od Polaków wydają jedynie Łotysze i Rumuni.
W Polsce jest ponad 5 mln domów jednorodzinnych, wśród nich spory procent stanowią domy z ogrzewaniem gazowym. Sezon zimowy to czas po którym boimy się otworzyć kopertę z rachunkami za gaz. Często dochodzą one nawet do kilku tysięcy złotych. Co zrobić aby zabezpieczyć się przed wysokimi rachunkami za ogrzewanie? Jak zacząć oszczędzać?
Etykieta produktu jest źródłem najważniejszych informacji z punktu widzenia zdrowia i samopoczucia. Niestety, nadal większość z nas nie czyta etykiet w trakcie zakupów. A zawierają one bardzo ważne informacje.
Niskie temperatury i krótkie zimowe dni nie sprzyjają naszej odporności i dobremu samopoczuciu. W tym czasie odporność słabnie i zwiększa się prawdopodobieństwo "złapania" infekcji. Jak radzić sobie, aby wzmocnić organizm w tym trudnym dla niego czasie? Jednym ze sposobów jest zmiana nawyków żywieniowych. Co jeść, aby zwiększyć odporność?
Trwająca pora roku związana z niedostateczną ilością światła słonecznego oraz mniejszą liczbą godzin spędzanych na świeżym powietrzu sprzyja stanom depresyjnym. Jednak prognozy Światowej Organizacji Zdrowia wskazują, że o depresji należy mówić nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Jest to choroba cywilizacyjna, na którą już w tym momencie cierpi 10% populacji. W 2020 roku może natomiast stanowić drugi najpoważniejszy problem zdrowotny na świecie. Nadzieję na spowolnienie i ograniczenie tego procesu dają najnowsze wyniki badań. Pomóc może cynk, który ma szansę stać się przełomem w leczeniu depresji.
Większość Polaków (78%) lubi kupować prezenty świąteczne i zamierza obdarować bliskich w tym roku. Pod choinkę trafią przede wszystkim perfumy, zabawki dla dzieci i kosmetyki - pokazują wyniki badania opinii, przeprowadzonego na zlecenie Fundacji na rzecz reputacji marki „Premium Brand” przez Dom Badawczy Maison.