Liczba wyników: 4505
Łączenie leków blokujących testosteron u pacjentów z nawrotem raka prostaty silniej zapobiega rozprzestrzenianiu się nowotworu niż leczenie pojedynczym lekiem.
U pacjentów z chorobą obwodową tętnic zażywanie statyn może być szczególnie korzystne. Z badań wynika, że pomaga to uchronić się przed przedwczesną śmiercią.
Mniej niż połowa pacjentów, którzy tracą wzrok w wyniku rozwoju cukrzycy, została poinformowana przez lekarza o tym, że choroba ta może spowodować uszkodzenie wzroku.
Wielu pacjentów zażywa leki regulujące ciśnienie krwi tylko wówczas, gdy doświadczają stresu i obawiają się o jego efekty uboczne. Tymczasem takie postępowanie jest bardzo ryzykowne dla zdrowia.
Nastał globalny kryzys zdrowia psychicznego. Z nowego międzynarodowego raportu wynika, że wzrasta liczba pacjentów z zaburzeniami psychicznymi i jednocześnie rosną koszty związane z tymi chorobami.
Hiszpańscy naukowcy dowiedli, że aktywność fizyczna może poprawić stan zdrowia pacjentów cierpiących na POChP (Przewlekła Obturacyjna Choroba Płuc, COPD - Chronic Obstructive Pulmonary Disease).
21 stycznia w Rzeszowie odbyła się uroczysta inauguracja Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego dla Pacjentów z Rakiem Prostaty i Ich Bliskich „Rak to nie wyrok" w województwie podkarpackim. Honorowy patronat nad akcją w regionie podkarpackim objął Zygmunt Cholewiński, Marszałek Województwa Podkarpackiego.
Lek, który reguluje wewnętrzny zegar biologiczny, może również pomóc w leczeniu depresji. Nowe badania wykazały, że u pacjentów, którzy przyjmują agomelatynę, poprawia się nastrój, a także lepiej śpią i doświadczają mniej działań niepożądanych niż przy stosowaniu tradycyjnych leków antydepresyjnych.
Na całym świecie na demencję choruje 50 milionów ludzi. Uczeni z University of Exeter postanowili sprawdzić, co ma największe znaczenie dla poprawy jakości życia pacjentów z otępieniem.
Wraz ze wzrostem dziennych temperatur zwiększa się liczba pacjentów z kamieniami nerkowymi. Odkryto związek związek między upalnymi dniami i ryzykiem kamieni nerkowych.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność