Liczba wyników: 255
Chociaż zalecana jest cukrzykom, każdy może odczuć korzyści płynące z jej stosowania - stanowi ona podstawę pełnowartościowego i zdrowego żywienia. Opiera się na stosowaniu w kuchni dużej ilości owoców, warzyw i żywności pełnoziarnistej a także minimalnych ilości cukrów i tłuszczów. W diecie przyjaznej cukrzykom większość kalorii ( 40-60 proc. ) powinno pochodzić z węglowodanów, 20-30 proc. z tłuszczów a około 20 proc. z białek.
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas - dni wypełnione wspaniałą, rodzinną atmosferą, okazja do spotkania się z bliskimi. Najczęściej zaś życzymy sobie Zdrowych Świąt. Niestety, dla niektórych osób właśnie okres świąteczno-noworoczny jest związany również z pojawieniem się lub nasileniem problemów z przemianą materii, wynikających ze zmiany sposobu żywienia oraz małą w tych dniach aktywnością fizyczną.
Cholesterol, a raczej jego podwyższony poziom, to obecnie bodaj jeden z najczęstszych problemów zdrowotnych. Wzrost stężenia cholesterolu w surowicy krwi, jest istotnym czynnikiem ryzyka wystąpienia miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak choroba wieńcowa i zawał serca, udar mózgu i miażdżyca zarostowa kończyn dolnych. Dlatego w przypadku przekroczenia dopuszczalnego poziomu tego związku niezbędna staje się odpowiednia dieta, zapewniająca równowagę wszystkich czynników naszego organizmu.
- Urlop jest najlepszym czasem na rozstanie się z nałogiem, szczególnie jeśli spędzamy go poza domem. Oderwanie od codziennych obowiązków, relaks, miłe odmienne zajęcia i nowe otoczenie ułatwiają rozstanie się z papierosami - mówi prof. Jan Zieliński, koordynator Ogólnopolskiego Programu Profilaktyczno-Edukacyjnego "Głęboki Oddech".
Hiszpańscy naukowcy wykazali, że osoby, które w ciągu doby mało piją płynów, te będą bardziej podatne na nadwagę i otyłość. Woda w organizmie sprzyja trawieniu, ale co najważniejsze – reakcje chemiczne zachodzące z udziałem h2o opóźniają odkładanie się tłuszczu pod skórą.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później