Liczba wyników: 1981
Kolorowe, pełne warzyw talerze wiosną i zdominowany przez inne dodatki jadłospis zimą? Niekoniecznie. Każde z warzyw ma swój najlepszy okres w roku, a pojawiając się w danym sezonie może całkowicie spełnić nasze kulinarne oczekiwania. Także zimą, możemy więc jeść zdrowe, bogate w witaminy posiłki.
Niskie temperatury otoczenia sprzyjają zwiększeniu poziomu witaminy A. Pomaga to przekształcić „złą" białą tkankę tłuszczową w „dobrą" brązową tkankę, która stymuluje spalanie tłuszczu i wytwarzanie ciepła. Taka przemiana zwiększa też zużycie energii i dlatego może pomóc w walce z otyłością.
Wiele osób cierpi na niedobór witaminy D, szczególnie osoby które żyją w klimacie umiarkowanym takim jak Polska. Letnie wakacje mogą być kluczem do rozwiązania problemu jej niedoboru w organizmie, ponieważ głównym źródłem jest właśnie słońce. Witamina D ma również kluczowy wpływ na zęby i kości.
Pierwsze dni lata to wspaniała okazja do odrobiny przyjemności, jaką niezaprzeczalnie jest kąpiel w promieniach słońca. Wiadomym jest, że promieniowanie słoneczne jest bogatym źródłem witaminy D, niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Przebywanie na słońcu jest więc nie tylko możliwością doładowania „naszych akumulatorów", ale również ma korzystny wpływ dla kondycji całego organizmu. Wszystkie dobrodziejstwa związane z plażowaniem są już w zasięgu ręki - jednak, aby móc się nimi cieszyć w pełni, powinniśmy się do tego odpowiednio przygotować.
Banany kojarzymy powszechnie ze zdrową, smaczną przekąską i słusznie, bo zawierają ważne składniki odżywcze, takie jak błonnik, witaminy z grupy B, witaminę C, niacynę, miedź, cynk, selen, fluor, mangan i jod, wapń, fosfor, żelazo, sód. To jednak nie wszystko. Owoce te mogą być jeszcze bardziej pożyteczne, np. pomóc przy ukąszeniach owadów, czy pozbyć się drzazgi.
Suplementy diety to preparaty zawierają głównie witaminy, minerały i inne składniki uzupełniające codzienną dietę. Ich zadaniem nie jest leczenie, ale zapobieganie chorobom. Ilość Polaków, którzy je stosują ciągle się zwiększa. Dzieje się tak dlatego, że rośnie świadomość społeczna dotycząca profilaktyki zdrowia. Nie jest to jednak jedyny powód. Zdrowy i piękny wygląd jest teraz bardziej niż kiedykolwiek miernikiem statusu społecznego także w Polsce. Przyjmujemy, obowiązujący w innych krajach, kurs na ekologię, naturalne produkty i aktywny styl życia.
Nikomu nie trzeba tłumaczyć jak ważny dla organizmu człowieka jest wapń. Reguluje on np. równowagę elektrolitową, stanowi ważny składnik tkanki kostnej oraz zapewnia właściwe działanie mięśni. Odpowiednich ilości wapnia i witaminy D3 trzeba dostarczać w każdym wieku. Szczególnie powinny dbać o to panie w trakcie i po menopauzie.
W związku z tragiczną sytuacją sklepów zielarskich i trwającymi już siedem miesięcy kolejnymi, nieudanymi próbami zmiany bardzo restrykcyjnych rozporządzeń, zabraniających sprzedaży w sklepach zielarskich nawet witaminy C czy pasty borowinowej, Polska Izba Zielarsko-Medyczna i Drogeryjna postanowiła zorganizować pikietę przed gmachami Sejmu i Ministerstwa Zdrowia. Pikietujący przezd Sejmem domagali się odwołania wiceministra zdrowia Marka Twardowskiego. Delegację protestujących przed gmachem ministerstwa przyjęła minister zdrowia Ewa Kopacz.
Ujędrnienie i nawilżenie skóry, zmatowienie cery tłustej, odżywienie włosów, to tylko niektóre właściwości jakie posiada jajko. W kosmetykach często znajdują się składniki występujące w jajkach. Żółtko bogate jest w ważne dla naszej cery witaminy A, B i E oraz minerały, jak: jod, żelazo i fosfor. Białko natomiast ma właściwości ściągające i odmładzające.
Kremy, których skład oparty jest na oleju lnianym, nie tylko wspomagają równowagę wodno-tłuszczową skóry, ale również ograniczają podrażnienia. Dzieje się tak, gdyż olej ten zawiera Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (zwane witaminą F), a także witaminę E. Skład preparatów uzupełniony może być o pantenol, który wspomaga działanie witaminy F.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję