Liczba wyników: 4865
Czas upływa nieubłaganie i nawet dobra dieta oraz regularne ćwiczenia nie są w stanie całkowicie powstrzymać oznak starzenia się. Są jednak i dobre wiadomości - mamy jednak znaczny wpływ na intensywność tego procesu.
Proces starzenia się oznacza mniejszą aktywnością komórek, co w skutkuje m. in. niedoskonałościami skóry. Coraz bardziej widoczne stają się zmarszczki i przebarwienia. Rozwiązaniem może być dawka energetyzujących składników zawartych w szeroko dziś dostępnych kosmetykach, eksperci szczególnie polecają preparaty z koenzymem Q10 oraz witaminami A, C i E.
Niedobór tauryny - składnika wytwarzanego w organizmie i znajdującego się w wielu produktach - może być przyczyną starzenia się zwierząt, mówią uczeni z Columbia University.
Drzemka w ciągu dnia w przypadku seniorów jest normalną częścią procesu starzenia, może jednak również zwiastować chorobę Alzheimera i inne formy demencji.
Związki znajdujące się w owocach granatu, przekształcone przez mikroorganizmy w jelitach, umożliwiają komórkom mięśniowym ochronę przed jedną z głównych przyczyn starzenia się.
Michelle Pfeiffer z godnością stawia czoła efektom starzenia. 55-letnia aktorka, którą w przeszłości dwukrotnie obwołano najpiękniejszą kobietą na świecie, nie martwi się kolejnymi zmarszczkami.
Intensywny wysiłek daje starszym komórkom energię do prawidłowego działania, a nawet odwrócenia określonych efektów starzenia się.
Ludzie z wiekiem częściej chorują. Jednak nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Oksfordzkim pokazały, że wpływ genów danej osoby na ryzyko zachorowania w rzeczywistości słabnie wraz z procesem starzenia się.
Zespół uczonych zidentyfikował naturalną substancję, która ma zdolność do ochrony komórek przed uszkodzeniami DNA, a tym samym powstrzymuje proces starzenia się organizmu.
Ćwiczenia mięśni twarzy skutecznie odmładzają - wystarczy „trenować" w ten sposób pół godziny dziennie, by wzmocnić mięśnie twarzy i osłabić widoczność oznak starzenia się.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność