Liczba wyników: 7191
Ze statystyk wynika, że aż osiemdziesiąt procent chorób serca można by uniknąć, dzięki odpowiedniemu stylowi życia. Udar natomiast jest czwartą przyczyną śmierci w wymiarze globalnym. Tymczasem wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, by móc zachować zdrowie serca.
Koalicja Serce dla Kardiologii kontynuuje spotkania z pacjentami z niewydolnoscią serca. 26 września odbyły się kolejne warsztaty dla pacjentów z niewydolnoscią serca, które pozwoliły na merytoryczną dyskusję oraz poznanie wyzwań, z jakimi borykają się osoby z tym schorzeniem.
Dobre dla serca są nie tylko brokuły, cebula czy marchew, ale i odmiana rzodkiewki japońskiej. Według dietetyków związki znajdujące się w uzyskującej znaczne rozmiary Sakurajima daikon mogą pomóc w ochronie naczyń wieńcowych i potencjalnie zapobiegać chorobom serca oraz udarom.
Implantacja urządzenia kardiologicznego to ważny moment w życiu pacjentów z zaburzeniami rytmu serca. Jak na co dzień funkcjonować z wszczepionym urządzeniem: co wolno, a czego lepiej unikać z wszczepionym kardiowerterem-defibrylatorem (ICD), stymulatorem serca (IPG), urządzeniem do terapii resynchronizującej (CRT), stosowanymi w terapii różnego rodzaju arytmii?
W najbliższą niedzielę 25 maja na Rynku Głównym w Krakowie będą miały miejsce obchody pierwszego ogólnopolskiego Dnia Świadomości Niewydolności Serca. Będzie to okazja, do tego, by czołowi przedstawiciele kardiologii krakowskiej i dyscyplin pokrewnych mogli zwiększyć zdrowotną świadomość społeczeństwa związaną z niewydolnością serca. W Polsce już prawie 1 milion osób zmaga się z tymi dolegliwościami.
Mniej lub więcej niż siedem godzin snu na dobę zwiększa ryzyko chorób serca. Nowe badania wykazały, że potrzebna nam ilość snu w cyklu dobowym wynosi około siedem godzin, wspomniany czas obejmuje również drzemki. Badania wskazują też, że możemy łatwo zwiększyć ryzyko chorób serca, jeśli śpimy dłużej lub krócej niż rekomendowane siedem godzin.
Powszechna jest wiedza na temat właściwości antynowotworowych świeżych owoców i warzyw, a także o tym, że dieta bogata w produkty pełne witamin może pomóc w zapobieganiu chorobom serca. Nowe badania pokazują, że jedzenie surowych owoców i warzyw może znacznie zmniejszyć ryzyko chorób serca u osób predysponowanych do niej genetycznie.
W ciągu ostatnich kilku lat czasopisma medyczne powtarzają informację, że leki przeciwzapalne zwiększają ryzyko ataku serca - jednakże duże koncerny farmaceutyczne bagatelizują te dane twierdząc, że niezbędne są dalsze badania. Teraz nowe testy przeprowadzone na Uniwersytecie w Kopenhadze po raz kolejny znalazły związek między zwiększonym ryzykiem problemów z sercem a niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi (NLPZ) u pacjentów, którzy przeszli zawał serca.
Obchodzony w ostatnią niedzielę września Światowy Dzień Serca to dobra okazja, aby przypomnieć, że choroby serca i układu krążenia to nadal najczęstsza przyczyna śmierci wśród Polaków. Z ich powodu każdego roku umiera ponad 150 tysięcy osób. W wielu przypadkach schorzenia te rozwijają się w wyniku nieprawidłowego stylu życia, w tym diety zawierającej m.in. zbyt dużo tłuszczów nasyconych i kwasów tłuszczowych typu trans oraz soli.
Choroby cywilizacyjne stanowią jedno z największych wyzwań współczesnej medycyny. Spośród nich na szczególną uwagę zasługują choroby układy krążenia. Główną przyczyną przedwczesnych zgonów w Europie jest choroba niedokrwienna serca, często nazywana choroba wieńcową. Istnieje szereg badań, pozwalających na diagnostykę choroby niedokrwiennej serca. Ważne miejsce zajmują badania z wykorzystaniem izotopów promieniotwórczych.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później