Liczba wyników: 393
Uczeni z Newcastle University odkryli przeciwutleniacz, który chroni przed szkodami wywoływanym przez światło słoneczne i może istotnie przyczynić się do zachowania młodego wyglądu skóry.
Witamina E może być pomocna w spowolnieniu rozwoju demencji.
Bursztynowy ekstrakt z japońskiej rośliny „getto" może być sekretem długowieczności mieszkańców południowej Japonii.
Aż 93 proc. Polaków wskazało, że na ich świątecznym stole będzie królowała tradycyjna kuchnia i swojskie smaki. Najbardziej popularnymi potrawami są barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, śledź w oleju oraz smażona ryba, ale pojawiają się także nowe apetyczne i odważne kulinarne trendy.
Wieczorna lampka czerwonego wina i kawałek sera, np. pleśniowego, to moment, na który wielu ludzi czeka cały dzień... i słusznie, bo umiarkowane ilości czerwonego wina są powszechnie polecane: pomagają zapobiegać parodontozie, chronią wzrok, zmniejszają ryzyko chorób serca. To jednak nie wszystko. Oto kilka ciekawych, niestandardowych zastosowań czerwonego wina.
Zimowa aura bardzo szkodzi naszej skórze twarzy. Mróz i silny wiatr sprawiają, że częściej dochodzi do podrażnień czy nadmiernego wysuszenia skóry. W tej sytuacji stosowanie zwykłego kremu nawilżającego nie rozwiąże problemu. Jak ograniczyć działanie czynników zewnętrznych, aby móc cieszyć się zdrową skórą w czasie zimy?
Picie czerwonego wina jest dobre dla wzroku i może zapobiec chorobom oczu w późniejszym życiu, mówią uczeni z Vision Surgery and Research Centre w Hull.
Gdy waga pokazuje, że przybyło nam kilka kilogramów, do formy pomaga zwykle wrócić dieta i nieco więcej ruchu. Poważniejszym problemem jest sytuacja, gdy masa ciała przekracza normę o kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt kilo. Wtedy zwykle zmiana stylu życia nie wystarcza i konieczna jest pomoc lekarza. Myślisz, że to dotyczy tylko coraz bardziej tyjących Amerykanów? Niestety specjaliści prognozują, że jeśli nie zmienimy naszych nawyków, w 2035 r. otyły będzie już co trzeci Polak.
POChP to choroba ludzi dorosłych spowodowana w 80 proc. przez palenie papierosów. Rozpoznajemy ją głównie u osób, które paliły przez 15-20 lat. Drugim istotnym czynnikiem ryzyka jest narażenie na wdychanie szkodliwych dymów i pyłów. Dlatego na POChP mogą zachorować ludzie, którzy nigdy nie wzięli papierosa do ręki, ale są biernymi palaczami, gotują na kuchni, zwłaszcza węglowej, albo wdychają miejski smog.
Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP) jest jedną z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Co roku z powodu tego schorzenia umiera około 3 milionów ludzi (w Polsce ok. 14 tysięcy osób).
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem