Liczba wyników: 1617
Otyłość staje się jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych we współczesnym świecie, mimo że codziennie miliony ludzi na świecie wypowiadają wojnę swoim zbędnym kilogramom. W Polsce blisko 60% osób powyżej 50. roku życia cierpi na nadwagę, a i tak zaliczani jesteśmy do szczuplejszych narodów europejskich. w
Wiadomości na temat nowych diet, rewolucyjnych wyników badań i coraz to nowszych zaleceń dotyczących sposobu żywienia pojawiają się niemal codziennie. Jako, że koniec roku to idealny czas na podsumowania. Oto lista 7 najważniejszych trendów i wydarzeń związanych ze zdrowym odżywianiem, które królowały w 2015 roku.
Kolana to stawy, na których codziennie spoczywa ciężar całego ciała. Zwykle nie poświęcamy im dużo uwagi i zauważamy dopiero w momencie, gdy zaczynają nas zawodzić. Problemy z nimi mogą dotknąć zarówno osoby prowadzące siedzący tryb życia, jak i te, które aktywnie uprawiają sporty. Które z codziennych nawyków najbardziej im szkodzą?
Jak wynika z raportu firmy KPMG aż 91 proc. Polaków przyznaje się do kupowania słodyczy, z czego 20 proc. robi to codziennie. Różnorodność i wybór słodkości jest coraz większy, czym zatem kierować się podczas wybierania produktów ze sklepowych półek oraz jakich składników unikać?
Lato to czas, w którym zjawiska burzowe mogą występować niemal codziennie, jest to bowiem najcieplejszy okres w roku, sam środek sezonu burzowego, który zwykle trwa od maja do października.Pięknie wyglądające na niebie błyskawice potrafią być jednocześnie śmiertelnie niebezpieczne. Często są powodem lokalnych pożarów, strat w drzewostanie oraz w inwentarzu żywym.
Choć obecnie niemal codziennie w prasie, telewizji, czy Internecie można spotkać się z informacją o zbliżającej się wielkimi krokami drugiej fali kryzysu, a kolejne kraje strefy euro wpadają w finansowe tarapaty, to Polacy wydają się na razie nie przejmować tą sytuacją. Świadczy o tym choćby poziom planowanych wydatków na świąteczne prezenty.
Wędliny, pieczywo, warzywa, owoce, jogurty, mięso, mleko i wiele innych produktów codziennie trafia do kosza. Niemal 1/3 Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. To dane z najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności.
Chcesz zjeść jajka, jogurt, warzywa czy chipsy? Codziennie podejmujemy decyzje o tym, co znajdzie się w naszym jadłospisie, ale te wybory mogą nie być w pełni „nasze". Na Uniwersytecie w Pittsburghu przeprowadzono badania na myszach pokazujące, że drobnoustroje w jelitach wpływały na to, co gryzonie wybierały do jedzenia: wytwarzały substancje, które pobudzały apetyt na różne rodzaje żywności.
Z czym kojarzy nam się jod? Najczęściej ze spacerami nad Bałtykiem, bądź wzdłuż tężni w Ciechocinku. W tych miejscach bowiem występuje mikroklimat obfitujący w ten niezbędny dla organizmu pierwiastek. Jednakże, wakacje nad morzem czy pobyt w sanatorium nie rozwiążą problemu niedoboru jodu. Chcąc dbać o swoje zdrowie i urodę, powinniśmy codziennie dostarczać naszemu organizmowi solidną dawkę tego cennego mikroelementu.
Według badania PolSenior, ponad połowa starszych Polaków (55%) zażywa codziennie co najmniej 5 leków, a co 10 osoba – 10 i więcej leków. Tymczasem według światowych statystyk na 250 recept przypadają aż 4 błędy apteczne. Farmaceuci zwracają uwagę na możliwość pomyłki również ze strony samego pacjenta.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność