Liczba wyników: 512
Makaron nie jest kojarzony ze sposobem odżywiania się, który pomoże stracić na wadze, tymczasem został uznany przez włoskich uczonych za produkt, który może przyczynić się do zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia otyłości.
Przenoszony głównie przez tropikalne komary Aedes aegypti, zwane również komarami azjatyckimi lub tygrysimi, wirus Zika zbiera coraz większe żniwa na całym świecie. Obecnie najbardziej dotkniętym krajem jest Brazylia. Według różnych doniesień, wirus ten zawędrował tam najprawdopodobniej wraz z kibicami jadącymi na Mundial 2014, a tylko do końca 2015 roku zanotowano tam ponad 84.000 zakażeń. Niestety coraz więcej przypadków odnotowuje się także w Ameryce Południowej i Środkowej. Europa nie musi się na razie obawiać, odnotowano kilka przypadków zachorowań, ale za sprawą osób, które podróżują, turystów, powracających z krajów o wysokim ryzyku zakażenia się, istnieje prawdopodobieństwo rozprzestrzenienia się wirusów. Jeśli nawet nie jesteśmy w grupie ryzyka, to dobrze wiedzieć, jakie skutki niesie ze sobą zakażenie, jak się uchronić przez wirusem i jak sobie z nim radzić w przypadku pojawienia się jakichkolwiek objawów.
W kolejnych latach będzie rosło głównie zapotrzebowanie na leki stosowane w chorobach dotykających osób starszych – oceniają analitycy rynku. To efekt zmian demograficznych i wydłużającego się okresu życia. W najbliższych miesiącach ruch w tym segmencie będzie wzmagać ustawa o bezpłatnych lekach dla osób po 75 roku życia. Większość leków refundowanych stanowią produkty lecznicze krajowych wytwórców, którzy gwarantują ich wysoką jakość i ciągłość dostaw.
Herbata to pyszny napar, który występuje w wielu smakach i odmianach. Niewiele osób wie, co kryje się za jego czasem nieco egzotycznymi nazwami. Wyjaśniamy, czym charakteryzują się poszczególne gatunki herbat. Tym razem przybliżymy trzy popularne gatunki herbat: Darjeeling, Earl Grey oraz English Breakfast.
Wraz z wiekiem osłabieniu ulega metabolizm, a liczne nabyte w ciągu wielu lat nawyki żywieniowe bywają niekorzystne dla naszej wagi. Podejmując decyzję o przejściu na dietę wielu ludzi jednak popełnia powszechne błędy, które powodują, że albo odchudzanie nie przynosi efektów, albo nowy sposób jedzenia staje się wręcz niebezpieczny dla zdrowia. Tych opisanych poniżej kilku rzeczy nie należy robić, mówią dietetycy.
Każdemu z nas zapewne nie raz zdarzyło się zatrzymać nad kartą dań w restauracji przez dłuższą chwilę, w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, co kryje się pod wyjątkowo dla nas brzmiącą nazwą potrawy. W takich momentach, z jednej strony odczuwamy ciekawość, ale z drugiej obawę: jak się tę nazwę wymawia? Czym to się je? A jak to smakuje? Te i inne pytania budzić mogą w nas wątpliwości, ale do zdobycia na nie odpowiedzi przygotować się możemy znacznie wcześniej, dokładnie sprawdzając co kryje się pod nazwami dań o obcojęzycznym brzmieniu.
Żółty ser to jeden z najpopularniejszych składników naszej diety. Chętnie przygotowujemy z nim kanapki, rozmaite przekąski, dania obiadowe. Jest niezastąpiony na pizzy i w fondue.
Od 2007 roku nabywcy energii elektrycznej mają prawo do zmiany dotychczasowego sprzedawcy energii elektrycznej tyle razy w roku, ile tylko chcą. Rozsądne wybranie nowego dostawcy może zmniejszyć nasze opłaty za energię elektryczną nawet o 20%. Na świadomym wyborze nowego sprzedawcy energii można wiele skorzystać, naturalną jednak rzeczą są pojawiające się w głowie pytania: „Ile to kosztuje?”, „Czy nie będzie żadnych problemów technicznych?”, „Czy to na pewno będzie tańsze?”.
Czy wiesz, że 100 g groszku konserwowego, który dodajemy do sałatki jarzynowej ma 90 razy więcej soli niż 100 g groszku świeżego? Czy wiesz, że 100 g wędliny, która będzie gościła na wielkanocnym stole zawiera 21 razy więcej soli niż 100 g świeżego mięsa, które wystarczyłoby oprószyć ziołami i upiec? Spożycie soli w Polsce jest trzykrotnie wyższe niż zalecane, tymczasem ilość potraw, którą spożyjemy przy świątecznym stole będzie kilkukrotnie większa niż na co dzień. Ile soli zjemy i jak bardzo możemy sobie zaszkodzić?
Kochanie, boli mnie głowa… Na pewno? Według najnowszych danych GUS to bóle dolnej partii pleców i szyi są najczęściej wskazywane przez kobiety. Cierpi na nie odpowiednio ponad 28% i 21% pań. Słynne bóle głowy są dopiero na szóstym miejscu w zestawieniu najczęściej występujących dolegliwości zdrowotnych. Problem z plecami potwierdza też aktualny raport EHIS (European Health Interview Survey). Czy jest się czym martwić? Eksperci alarmują.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję