Liczba wyników: 519
Nawet najdroższy zabieg wybielający zęby nie sprawi, ze nasz uśmiech będzie zachwycał zniewalającym blaskiem przed długi czas. Na kolor zębów wpływa także to, co jemy i pijemy na co dzień. Które pozycje z powinnyśmy wykluczyć z menu, a przynajmniej ograniczyć ich spożywanie?
„Przyzwyczajenie to druga natura"? Jeśli w ten sposób usprawiedliwiasz szkodliwe dla zębów nawyki takie jak odkręcanie zębami butelek czy picie napojów gazowanych, lepiej pożegnaj je, jeśli wolisz mieć piękny uśmiech bez kosztownych wizyt u dentysty. Oto 6 nawyków, które niszczą zęby.
Dieta DASH jest najlepsza, by zmniejszyć ryzyko dny moczanowej.
Problemy z alergią nie dotyczą jedynie zwiększonego poziomu pyłków, ale mogą mieć też związek z tym, co jemy. Wielu ludzi doświadcza zespołu alergii jamy ustnej, czyli reakcji alergicznych na żywność, które szczególnie oddziałują na usta, język i gardło.
Dobre śniadanie to dobry początek dnia. Eksperci zalecają, by było one zróżnicowane i bogate w wartościowe składniki odżywcze. Badania przeprowadzone wśród 600 Polaków pokazują jednak, że skład naszych śniadań ogranicza się maksymalnie do kilku dań. Jemy też dość szybko i często wykonujemy przy tym dodatkowe czynności, choć większość z nas uważa, że pierwszy posiłek dnia jest najważniejszy.
Warto ograniczyć lub wyeliminować z diety tłuszcze trans - dzięki temu można znacznie zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i zawału serca.
Młodość rządzi się swoimi prawami – nie uważamy na zdrowie, chętniej podejmujemy wyzwania i ryzyko, ale gdy przychodzi 40-stka, to po spojrzeniu w lustro możemy mieć problemy z rozpoznaniem swojego własnego odbicia. Sprawy zdrowotne, które zaniedbywaliśmy, teraz dają o sobie dobitnie znać. Sprawdź, jak dbać o zęby po 40. roku życia.
Święta wielkanocne tuż tuż, a wraz z ich nadejściem szykuje się moc pysznego jedzenia i wielogodzinnego biesiadowania przy rodzinnym stole, które mogą zniweczyć trudy związane z odchudzaniem i zdrowym odżywianiem, na które udało nam się w końcu przestawić. Jak pozostać w dobrej formie, nie cierpiąc przy stole katuszy, a jednocześnie nie zadręczając się wyrzutami sumienia?
Brak świadomości na temat zagrożenia, jakie niesie ze sobą ta choroba sprawia, że ogromna część z nas może mieć w przyszłości problemy z układem krążenia i pracą serca.
Pierwszorzędne wina, wykwintne białe trufle i najwyższej klasy oliwy – śródziemnomorska kuchnia regionów Chorwacji od lat niezmiennie zachwyca amatorów kulinarnych doświadczeń z całego świata. Festiwale kulinarne oraz degustacje miejscowych win i potraw sprawią, iż wakacje w Chorwacji będą wyjątkowe także dla podniebienia.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność