Liczba wyników: 1044
Na Uniwersytecie Alabamy wykazano u seniorów poprawę składu ciała, dystrybucji tłuszczu i zdrowia metabolicznego w odpowiedzi na ośmiotygodniową dietę o bardzo niskiej zawartości węglowodanów.
Uczeni z University of Maryland School of Medicine określili, jakie czynniki decydują o największym ryzyku śmierci z powodu COVID-19. Hospitalizowani pacjenci są bardziej narażeni na śmierć, jeśli są starsi, są mężczyznami, a także osobami otyłymi lub mają powikłania związane z cukrzycą bądź nadciśnieniem.
Papryczki chili dodają silnie pikantnego smaku potrawom, mają jednak i inne zastosowania - mogą np. złagodzić ból.
Choroba dziąseł jest istotnym czynnikiem ryzyka zespołu metabolicznego, grupy schorzeń zwiększających ryzyko chorób serca i cukrzycy.
Odkryto, że istnieje związek między otyłością i chorobami dziąseł.
Otyli pacjenci w wieku powyżej 60 lat mogą stracić na wadze tyle samo, co ludzie młodsi, stosując jedynie zmiany w stylu życia.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego ustalili, że triklosan - środek przeciwbakteryjny znajdujący się w wielu mydłach i innych artykułach gospodarstwa domowego - pogłębia stłuszczenie wątroby u myszy karmionych dietą wysokotłuszczową.
Ograniczanie posiłków do wcześniejszych pór nie wpływa na efektywniejsze schudnięcie osób z nadwagą, stanem przedcukrzycowym lub cukrzycą.
Jedzenie to jedna z podstawowych, powtarzających się życiowych przyjemności, ale bezpieczniej jest sięgać po posiłek z głodu i monitorować poziom nasycenia.
Łysienie typu męskiego i przedwczesne siwienie oznacza wysokie ryzyko chorób serca jeszcze przed 40 rokiem życia. Otyłość również jest zagrożeniem, ale nieco niższym.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem