Liczba wyników: 306
Witamina D odgrywa kluczową rolę w rozwoju i funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Jej zawartość w pożywieniu jest niewielka i nie ma możliwości dostarczenia jej w wymaganych ilościach, nawet w przypadku stosowania urozmaiconej diety. Produkty mleczne, jaja lub masło jedynie w minimalnym stopniu pokrywają codzienne zapotrzebowanie na witaminę D. Jedyną możliwością uzupełnienia braków w sezonie jesienno-zimowym i wiosną jest regularne stosowanie preparatów witaminy D, czyli suplementacja.
Nastała jesień, a jednym z czynników ryzyka zapalenia oskrzeli, zapalenie krtani, zapalenie gardła i grypy jest chłodna pogoda tak charaktersytyczna dla tej pory roku w późniejszym jej okresie. Na szczęście dieta może być jednym z elementów pomagających zapobiec rozwojowi tych chorób.
Sezon przeziębień w pełni. Ryzyko zachorowania pogłębiają wahania temperatury. Rozgrzewanie się gorącymi napojami, zażywanie suplementów, częste mycie rąk i unikanie tłumów to powszechnie znane sposoby na profilaktykę przeziębień i grypy, można jednak zastosować także nietypowe metody - zobacz kilka z nich.
Nasze serce pracuje na najwyższych obrotach przez całe życie. Warto zatem prawidłowo o nie zadbać, szczególnie po 50-tym roku życia, kiedy ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego wzrasta. Jak to zrobić? Stosując dietę bogatą w kwasy omega-3 i witaminę D3.
Trudno jest określić rekomendowaną dla wszystkich ilość snu - jedni potrzebują dłuższego, inni krótszego odpoczynku. Wiadomo jednak na przykład, że ci którzy zasypiają w ciagu krótszym niż siedem minut od położenia się do łóżka, mogą cierpieć na niedobór snu.
Utrzymująca się fala upałów wpływa niekorzystnie na warunki pracy elektrowni i sieci elektroenergetycznej. Prognozowane na kolejne dni warunki pogodowe nie wskazują na poprawę sytuacji. Energetycy apelują więc o ograniczenie zużycia energii elektrycznej w okresach szczytowego zapotrzebowania, czyli w godz. 11-15. W przeciwnym razie wystąpić może ryzyko wyłączeń prądu.
Dalekowzroczność, jaskra, zaćma, zmęczenie oczu - to najczęstsze problemy ze zdrowiem oczu ludzi dojrzałych i starszych. Jakkolwiek nie zawsze da się im zapobiec, można znacznie ograniczyć ryzyko ich wystąpienia - potrzebna jest ku temu m. in. odpowiednia dieta. Zobacz, jakie produkty pomogą zadbać o dobry wzrok.
Dzisiaj niemal wszystko można dostarczyć sobie w tabletkach, proszku, czy nalewce. Reklamy suplementów, które mają pomóc nam w dobrym funkcjonowaniu, nadawane są bardzo często niemal na wszystkich kanałach telewizyjnych. Jeśli jednak nie musisz natychmiast reagować na określone niedobory, zadbaj, by to dzięki diecie zaopatrywać organizm w potrzebne składniki odżywcze.
Uczeni z University of Nebraska przeanalizowali związek pomiędzy niedostateczną ilością snu a złymi nawykami żywieniowymi - okazało się, że zależność jest znacząca.
Niedożywienie i wyniszczenie organizmu szczególnie zagrażają osobom chorym na nowotwory. U niedożywionych pacjentów gorzej goją się rany, częściej rozwijają się zakażenia i powikłania, wydłuża się czas jego pobytu w szpitalu i znacząco rosną koszty jego leczenia. Dlatego lekarze opracowali standardy żywienia pacjentów onkologicznych.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję