Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania szef kuchni

Liczba wyników: 987

Artykuły promowane

  • Czy kuchnia gazowa to już przeżytek? [Fot. ub-foto - Fotolia.com]

    Czy kuchnia gazowa to już przeżytek?

    2018-03-19

    Wydawać by się mogło, że wolnostojąca kuchenka gazowa, która jeszcze kilkanaście lat temu była nieodłącznym elementem każdej polskiej kuchni, odeszła już do lamusa. W nowym budownictwie już od dawna nie ma instalacji gazowej, dlatego przeglądając propozycje studiów kuchennych zobaczymy głównie zasilane energią elektryczną sprzęty do zabudowy. Tymczasem kuchenki gazowe nadal są wybierane ze względów technicznych czy ekonomicznych.

    Tagi: kuchniakuchenkakuchenka gazowa

  • Koper włoski łagodzi objawy menopauzy [fot. Mabel Amber, who will one day from Pixabay]

    Koper włoski łagodzi objawy menopauzy

    2022-08-21

    Koper włoski, roślina o smaku anyżu chętnie używana w kuchni, od dawna jest znana ze swoich korzyści zdrowotnych - może pomóc między innymi przy kłopotach z trawieniem. Potwierdzono też, że koper jest skuteczny w leczeniu objawów pomenopauzalnych, takich jak uderzenia gorąca, bezsenność, suchość genitaliów i niepokój, a przy tym nie daje poważnych skutków ubocznych.

    Tagi: menopauzauderzenia gorącalękzaburzenia hormonalneterapia hormonalnazaburzenia snudepresjakoper włoski

  • Różne rodzaje octu. Czy znasz je wszystkie? [Ocet, © plprod - Fotolia.com]

    Różne rodzaje octu. Czy znasz je wszystkie?

    2016-12-05

    Ocet to produkt niezwykle popularny w polskiej kuchni. Dodawany do potraw doskonale wzbogaca ich smak. Jednak w naszym kraju najczęściej stosujemy tylko trzy jego rodzaje: winny, spirytusowy lub balsamiczny. Tymczasem na rynku dostępna jest cała paleta octowych smaków, które doskonale sprawdzają się jako dodatek do rozmaitych potraw. Oto krótki przewodnik po smakach i kolorach octów.

    Tagi: ocetdomkuchniakulinaria

  • Dlaczego warto jeść hummus? [Fot. Vladislav Nosik - Fotolia.com]

    Dlaczego warto jeść hummus?

    2018-05-09

    Hummus to tradycyjna pasta z ciecierzycy, która jest wykorzystywana w kuchni Bliskiego Wschodu. W Polsce z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością, a w Internecie można znaleźć bardzo wiele przepisów na jej samodzielne wykonanie oraz pomysłów na jej wykorzystanie w różnego rodzaju potrawach. Niektórzy uważają hummus za dodatek typowo wegetariański, ale pasta świetnie sprawdza się także w diecie mięsożerców.

    Tagi: hummusciecierzycacieciorka

  • Pizza: biała, czerwona, po polsku [Fot. ilolab - Fotolia.com]

    Pizza: biała, czerwona, po polsku

    2018-09-12

    Jeśli należymy do grona wielkich miłośników zapiekanego w piecu wytrawnego ciasta z dodatkami, poznając różne rodzaje pizzy będziemy mogli poszerzyć swój kulinarny repertuar. Choć na co dzień posługujemy się tylko jednym, ogólnym określeniem tego wywodzącego się z kuchni włoskiej przysmaku, tak naprawdę rozróżnia się nawet kilkanaście jego odmian. Jak się okazuje, Margherita to zaledwie wierzchołek smakowej góry lodowej.

    Tagi: pizza

  • Buraki: zdrowie w zasięgu ręki [Fot. ulada - Fotolia.com]

    Buraki: zdrowie w zasięgu ręki

    2018-03-14

    Patrząc na obecny wysyp mód żywieniowych i popularność superfoods, sprowadzanych z najdalszych części globu, chciałoby się rzec: cudze chwalicie, swego nie znacie! O ile w próbowaniu kuchni świata nie ma nic złego, warto czasami sięgnąć po produkty z własnego podwórka i na nowo przypomnieć sobie ich walory smakowe i prozdrowotne. Na naszą uwagę z pewnością zasługuje zwykły burak ćwikłowy – prawdziwa bomba witaminowo-mineralna.

    Tagi: burakiwarzywa

  • Olej rzepakowy: już nie ubogi kuzyn oliwy [© Kathleen Rekowski - Fotolia.com]

    Olej rzepakowy: już nie ubogi kuzyn oliwy

    2015-10-20

    Olej rzepakowy to źródło cennych substancji: nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, witaminy E i K. Jest też doskonałym dodatkiem do wielu potraw – przekonują organizatorzy kampanii promocyjno-informacyjnej pt. Pokochaj olej rzepakowy, której 2. edycja właśnie się rozpoczyna. Tym, którzy zastanawiają się, czy warto zmienić swoje przyzwyczajenia kulinarne i zaprosić do swojej kuchni olej rzepakowy, odpowiadają: zdecydowanie tak!

    Tagi: olejolej rzepakowytłuszczeomega-3kwasy omega-3kulinaria

  • Odżywiamy się zdrowo. We własnym mniemaniu

    2010-12-11

    Polacy na ogół uważają, że odżywiają się zdrowo - wynika z badania zrealizowanego przez CBOS. Nic dziwnego, skoro zdecydowana większość zaczyna dzień od śniadania, zazwyczaj jada przynajmniej trzy posiłki dziennie, na obiad wraca do domu i nie stołuje się w barach i restauracjach szybkiej obsługi ani nie kupuje zbyt często w sklepach gotowych dań. Trochę zastanawiające jest zatem, skąd wśród ankietowanych wzięło się ponad 35% osób z nadwagą i ponad 15% otyłych. Być może ważniejsze od tego, ile jedzą, jest to, co jedzą. A kuchni polskiej nie można mimo wszystko nazwać niskokaloryczną.

    Tagi: odżywianie

  • Jak wybrać dobry robot planetarny? [Fot. materiały prasowe]

    Jak wybrać dobry robot planetarny?

    2019-04-27

    Robot planetarny jest bardzo przydatnym w kuchni sprzętem. Jego zalety szczególnie docenią osoby lubiące samodzielnie gotować. Dlaczego? Głównie dlatego, że urządzenie to bardzo sprawnie wykonuje prace dla człowieka dość uciążliwe lub wymagające większej siły fizycznej. Robot planetarny jest po prostu przydatnym pomocnikiem. Ale jak, spośród bardzo bogatej oferty rynkowej, wybrać dobry sprzęt, jednocześnie nie przepłacając? Na co zwrócić szczególną uwagę?

    Tagi: kuchniaAGDrobotrobot planetarny

  • Dieta dla diabetyków [fot. MFinderup / www.sxc.hu]

    Dieta dla diabetyków

    2006-12-16

    Chociaż zalecana jest cukrzykom, każdy może odczuć korzyści płynące z jej stosowania - stanowi ona podstawę pełnowartościowego i zdrowego żywienia. Opiera się na stosowaniu w kuchni dużej ilości owoców, warzyw i żywności pełnoziarnistej a także minimalnych ilości cukrów i tłuszczów. W diecie przyjaznej cukrzykom większość kalorii ( 40-60 proc. ) powinno pochodzić z węglowodanów, 20-30 proc. z tłuszczów a około 20 proc. z białek.

    Tagi: dieta dla diabetykówcukrzycacukiertrzustkainsulina

  • Strony: 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30