Liczba wyników: 978
W badaniach na myszach odkryto, że sok z gorzkiego melona (Momordica charantia) ogranicza zdolność komórek raka trzustki do metabolizowania glukozy, przez co komórki te tracą źródło energii i umierają.
W przeciwieństwie do innych zaburzeń lękowych, zespół lęku społecznego (social anxiety disorder) może mieć bezpośredni wpływ na alkoholizm.
Gniew to potężna emocja wywołująca poważne konsekwencje zdrowotne. W przypadku milionów ludzi na całym świecie cierpiących na zespół lęku uogólnionego (Generalized Anxiety Disorder, GAD) gniew jest czymś więcej niż odczuciem, to czynnik, który zaostrza ich chorobę.
Kiedy zjesz coś z większą ilością ostrej papryczki chili, najlepiej napij się nieco mleka, radzą eksperci z New Mexico State University.
Uczucie niepokoju może kierować naszą uwagę i pamięć na to, co nadprzyrodzone, np. bogów, mówią uczeni z University of Otago.
Zdrowy styl życia, w tym: unikanie alkoholu, niepalenie papierosów, odpowiedni wskaźnik masy ciała i regularne ćwiczenia, oznaczał niższą zachorowalność na raka, nawet u osób z wysokim ryzykiem genetycznym.
Odkryto związek między piciem alkoholu i znacznie wyższym ryzykiem kilku rodzajów raka, w tym raka piersi, okrężnicy i jamy ustnej. Zwiększone zagrożenie było widoczne nawet wśród osób pijących niewielkie dawki alkoholu (do dwóch drinków dziennie). Co istotne, odpowiadać za ponad 100 tysięcy przypadków nowotworów w ubiegłym roku na całym świecie.
Osoby regularnie uczęszczające do kościoła żyją dłużej niż ludzie, którzy nigdy nie uczestniczą w nabożeństwach lub robią to rzadko, mówią uczeni z Uniwersytetu Kolorado w Boulder.
Śmiertelność pacjentów uzależnionych od alkoholu w szpitalach jest wielokrotnie wyższa niż pacjentów wolnych od tego problemu. Ponadto umierają oni średnio około 7,6 lat wcześniej niż pacjenci bez historii uzależnienia.
Każdy co jakiś czas zmaga się z czkawką. W większości przypadków to całkowicie nieszkodliwy odruch, jeśli jednak trwa dłużej niż 48 godzin, może potencjalnie sygnalizować poważne komplikacje zdrowotne.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność