Liczba wyników: 243
Poprawa stanu zdrowia jest na wyciagnięciu ręki, a dokładniej powinna być za drzwiami kuchennej szafki, bądź lodówki. W czym rzecz? Chodzi o super jedzenie, tj. najbardziej odżywcze pożywienie, którego zakup nie wymaga super wysiłku. Oto 10 produktów, które medyczny świat uznał za najpotężniejsze w dbałości o dobry stan zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Obecnie firmy spożywcze dodają znaczne ilości fosforanów do wody mineralnej i innych przetworzonych produktów spożywczych, takich jak: mięso, sery, pieczywo. Uczeni znaleźli jednak dowody, że wysoki poziom fosforanów przyspiesza objawy starzenia się.
Wają pozytywny wpływ na właściwe działanie układu sercowo-naczyniowego dzięki temu, że obniżają poziom cholesterolu we krwi i w małym stopniu również ciśnienie tętnicze oraz zmniejszają skłonności do tworzenia się zakrzepów - to tylko niektóre zalety kwasów omega-3 i 6. Warto zadbać, aby w odpowiedniej ilości znalazły się w naszym codziennym jadłospisie.
Z badań przeprowadzonych przez Eurostat w 2009 roku wynika, że ceny żywności i napojów bezalkoholowych były o 36% niższe w naszym kraju niż średnio w Unii Europejskiej. W Polsce było najtaniej.
Z nadejściem letnich, słonecznych dni rozpoczyna się sezon pikników, wycieczek i wspólnego grillowania. Przygotowując się do tych przyjemności powinniśmy zastanowić się nie tylko nad pogodą i atrakcyjnym miejscem, ale również nad tym co będziemy jeść. Warto zadbać, aby nasz posiłek przygotowany był z dobrej jakości produktów. Ruch na świeżym powietrzu i prawidłowo zbilansowany posiłek zadbają także o nasze serce.
Jajka w różnej postaci to klasyczne „danie" śniadaniowe. Najnowsze badania potwierdzają jego dobroczynne, dietetyczne właściwości. Okazuje się, że serwowanie jaj na poranny posiłek zapobiegnie odczuwaniu głodu do obiadu.
Dokładna lista, trochę czasu i odrobina rozsądku - to obowiązkowy zestaw każdego konsumenta podczas świątecznych zakupów. Niestety, wciąż mało popularny. Przed wizytą w sklepie, warto też poznać swoje prawa - informuje UOKiK.
Wiosna budzi się bardzo leniwie. Krótsze zimowe dni i chłód spowodowały, że organizm jest bardzo zmęczony, a nam brakuje chęci do działania. Jak sobie poradzić z poranną ospałością i wspomóc siły witalne? Poniżej przedstawiamy kilka prostych, a przy okazji smakowitych, sposobów, jakie poleca dr n. med. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki, dietetyk SANTE.
W społeczeństwie panuje przekonanie, że to mężczyźni częściej zapadają na choroby serca. Jednak lekarze zaznaczają, że choroby układu krążenia są główną przyczyną umieralności właśnie wśród kobiet. Wbrew stereotypowemu myśleniu, że na choroby serca zapadają głównie mężczyźni po 50. roku życia, problem ten coraz częściej dotyczy młodych, aktywnych zawodowo kobiet.
Otyłość określana jest współcześnie mianem choroby cywilizacyjnej, dotyka bowiem coraz szerszych mas społeczeństwa. Zgodnie z prognozami Światowej Organizacji Zdrowia w USA odsetek populacji ludzi otyłych w 2030 roku wzrośnie aż do 41%. Skala problemu jest na tyle alarmująca, że narastająca epidemia otyłości niesie za sobą poważne konsekwencje zdrowotne.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem