Liczba wyników: 35
Nasze serce pracuje na najwyższych obrotach przez całe życie. Warto zatem prawidłowo o nie zadbać, szczególnie po 50-tym roku życia, kiedy ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego wzrasta. Jak to zrobić? Stosując dietę bogatą w kwasy omega-3 i witaminę D3.
Upadki są poważnym problemem osób starszych. Stanowią jedną z głównych przyczyn śmierci ludzi po 65 roku życia i przyczyniają się do niepełnosprawności. Poza tym ich konsekwencje dużo kosztują służbę zdrowia. Szkockie władze zainaugurowały kampanię, która ma upowszechniać informacje, jak uniknąć upadków.
Tylko 8 procent Polaków zjada tygodniowo dwie lub więcej porcji ryb. Jeśli już zdecydujemy się na ryby, kupujemy niestety te łatwo dostępne i przetworzone. Brakuje nam świadomości korzyści płynących ze spożywania ryb. Tymczasem dzięki nim nasza dieta może być bogata w kwasy omega-3. O tym, jak rozpoznać świeżą rybę i jakie gatunki ryb są najlepsze dla naszego zdrowia opowiada Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.
Wraz z nadejściem jesieni dokuczają nam przeziębienia – to praktycznie coroczny scenariusz. W konsekwencji wszędzie tam, gdzie stykamy się z większą liczbą osób, czyhają na nas zagrożenia w postaci infekcji i wirusów. Obrona przed nimi zależy w dużej mierze od naszej odporności. Jak o nią zadbać, aby zminimalizować ryzyko zachorowania jesienią?
W badaniu European Trusted Brands 2013 przeprowadzonym przez Reader’s Digest respondenci wybrali środki, po które sięgają, szukając najlepszego suplementu diety, preparatu witaminowego, panaceum na ból czy przeziębienie. Którym z nich ufamy najbardziej?
Dopiero od kilku lat polskie społeczeństwo jest uświadamiane o tym jak ważną rolę pełnią te kwasy w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu – świadczą o tym liczne akcje promujące spożywanie ryb oraz reklamy produktów zawierających Omega-3. Lecz czy aby na pewno Polacy wiedzą wszystko o roli tych kwasów?
Cichy złodziej kości – tak nazywa się tą chorobę. Osteoporoza, bo o niej mowa, potrafi przez lata działać w ukryciu, by dać o sobie znać często dopiero w zaawansowanym stadium. Dlatego należy dołożyć wszelkich starań, zwłaszcza przekraczając 50-ty rok życia, by wzmacniać kości i dbać o ich stan.
Sezon grypowy w pełni, wszyscy dookoła chorują - jak uodpornić swój organizm na wszechobecne zarazki? Przeziębienie nie musi nas dopaść - a szczepionki nie są jedynym rozwiązaniem. Poniżej kilka wskazówek jak wzmocnić nasz organizm korzystając z dobrodziejstw natury.
Zimą dbałość o odporność naszego organizmu wymaga szczególnej uwagi. To właśnie teraz jesteśmy najbardziej narażeni na przeziębienia i infekcje.
Witamina D jest jedną z niewielu witamin wytwarzanych przez ludzki organizm. Powstaje w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Wraz z dietą bogatą w wapń oraz regularną aktywnością fizyczną jest skutecznym środkiem w profilaktyce osteoporozy.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia