Liczba wyników: 1406
Nieznacznie otyłe osoby mają mniejsze ryzyko trwałej niepełnosprawności po udarze. To kolejny element paradoksu otyłości, czyli takich aspektów nadmiernej wagi, które wydają się mieć ochronny wpływ na zdrowie.
Choroby układu krążenia są główną przyczyną śmiertelności w Europie Zachodniej, stanowiły przyczynę jednej trzeciej zgonów w 2019 roku. Uważa się, że dieta odpowiada za około 30 proc. takich zgonów. Polityka prewencyjna związana z odżywianiem to główne wyzwanie dla zdrowia publicznego w przypadku tych chorób.
Glejak wielopostaciowy to wyjątkowo agresywny nowotwór mózgu, który obecnie jest nieuleczalny. Lekarze onkolodzy mogą wydłużyć oczekiwaną długość życia pacjentów poprzez operacje, radioterapię, chemioterapię lub interwencje chirurgiczne. Niemniej jednak połowa pacjentów umiera w ciągu dwunastu miesięcy od diagnozy.
Tradycyjna chińska pasta ziołowa znana jako Xiao Chuan lub XCP może pomóc zmniejszyć zimowe zaostrzenia przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP). Pasta jest stosowana w leczeniu trudności z oddychaniem w Chinach od ponad tysiąca lat.
Suplementacja witaminą D zwłaszcza w zimie może pomóc obniżyć ciśnienie krwi u pacjentów z nadciśnieniem.
Im ciężej nasz mózg wysila się w pracy, tym mniejsze jest prawdopodobieństwo wystąpienia problemów z pamięcią i myśleniem w późniejszym życiu.
Aż połowa starszych pacjentów przyjmowanych do szpitali i innych placówek opieki zdrowotnej jest niedożywiona. Ma to poważne konsekwencje dla danej osoby w postaci niepotrzebnego cierpienia, gorszej jakości życia i wyższego ryzyka przedwczesnej śmierci. Dostarczanie odpowiedniej ilości i jakości składników odżywczych może złagodzić te problemy.
Sztuczna inteligencja może poprawić opiekę kliniczną i wyniki leczenia pacjentów. Zasadność modyfikacji opieki nad hospitalizowanymi pacjentami było o 43 procent wyższa i cechowało ich znacznie niższe ryzyko śmierci, jeśli medycy otrzymywali powiadomienia generowane przez sztuczną inteligencję sygnalizujące niekorzystne zmiany w stanie zdrowia chorych.
Osoby chore na cukrzycę typu 2 są obarczone większym ryzykiem niekorzystnych efektów leczenia w przypadku zakażenia wirusem wywołującym COVID-19. Pacjenci ci muszą szczególnie uważnie kontrolować poziom cukru we krwi.
Uważność pozwala na osłabienie objawów stresu pourazowego u osób, które przeżyły nagłe zatrzymanie krążenia (NZK).
Twój ojciec chorował na Alzheimera? Masz wyższe ryzyko tej choroby