Liczba wyników: 7035
Duże ilości świątecznego jedzenia podnoszą poziom cholesterolu. Duńskie badania pokazały, że tuż po przerwie świątecznej ilość cholesterolu jest średnio o 20 proc. wyższa niż latem.
Często mówi się o cholesterolu, znacznie rzadziej o trójglicerydach, rodzaju tłuszczu we krwi i tkankach (głównie w tkance tłuszczowe) złożonym z cząsteczek stanowiących sposób na przechowywania nadmiaru kalorii. Warto więc wiedzieć, jaki mają wpływ na zdrowie i jak zmniejszyć ich ilość.
Przygotujcie się, że lekturze autobiografii Ozzy'ego Osbourne'a „Ja, Ozzy" będą Wam towarzyszyć napady autentycznej wesołości, uczucie zażenowania, niedowierzanie, swego rodzaju podziw dla wszelkich dokonań i doświadczeń Ozzy'ego, a czasami także odruchy wymiotne. I jeszcze jedno: trudno się od tej książki oderwać.
Ekstrakt z liści karczocha może obniżyć poziom cholesterolu. To ma znaczenie szczególnie wobec tego, że choroby sercowo-naczyniowe są głównymi przyczynami zgonów na całym świecie, a mają związek właśnie z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Jeżeli w rodzinie występowały zawały serca lub inne postacie choroby wieńcowej w młodym wieku oraz jednocześnie stwierdzono problemy z wysokim poziomem „złego” cholesterolu (cholesterolu LDL), mogą to być sygnały ostrzegawcze oznaczające obciążenie hipercholesterolemią rodzinną.
Analiza 20 badań klinicznych wykazała, że zielona herbata zmniejsza ilość "złego" cholesterolu LDL. Badania przeprowadzono analizując właściwości zielonej herbaty lub kapsułek zawierających charakterystyczne dla niej związki zwane katechinami. Uważa się, że te substancje zmniejszają absorpcję cholesterolu w jelicie.
Od lat osobom, u których zdiagnozowano rodzinną hipercholesterolemię (nadmiar cholesterolu), zalecano, by zminimalizowały ilość tłuszczów nasyconych w diecie, by w ten sposób obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Nowe badanie jednak nie potwierdza takich rekomendacji.
Gazeta Wyborcza opublikowała wyniki sondażu dotyczącego opinii Polaków na temat starości. Wynika z niego, że nadal jesteśmy narodem bardzo konserwatywnym, szczególnie jeśli chodzi o stosunek do pań po 60-tce.
Amerykańscy naukowcy, szukając odpowiedzi na pytanie o to, co sprawi, iż jedni ludzie angażują się w życie kościoła chętniej niż inni stwierdzili, iż duże znacznie ma stosunek najstarszego pokolenia do praktyk religijnych.
Bardzo popularne ostatnimi czasy słowo „gluten” może wprowadzić zamęt w jadłospisie wielu miłośników świadomego odżywiania. Jednak czy każdy bez wyjątku powinien wykluczyć produkty mączne z codziennej diety? Czym tak naprawdę jest gluten oraz jaki wywiera wpływ na kondycję naszego organizmu? Odpowiedzi na te pytania pozwolą nam wprowadzić równowagę do codziennej diety, poprawiając zarówno stan naszego zdrowia, jak i samopoczucie.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi