Liczba wyników: 668
W wielu domach stoi w doniczkach obok innych roślin. Nieświadomi jego właściwości ograniczamy kontakt z nim wyłącznie do podlewania i pielęgnacji. Aloes. Tymczasem już przed wiekami odkryto, że jest to prawdziwy skarb, a sok i miąższ aloesu działa między innymi regenerująco, ochronnie oraz uodparniająco na organizm. To niemal mityczne panaceum, czyli lek na wszystko.
Wiele psów to prawdziwe łakomczuchy, nieodstępujące od człowieka podczas jego posiłku. Jednak nawet gdy twój ulubieniec bardzo usilnie prosi cię o jakiś smakołyk, nie pozwól, by jego „chcenie" wzięło górę, bo zamiast przyjemności ze zjedzenia czegoś dobrego, możesz przysporzyć psu poważnych problemów ze zdrowiem.
Hummus to tradycyjna pasta z ciecierzycy, która jest wykorzystywana w kuchni Bliskiego Wschodu. W Polsce z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością, a w Internecie można znaleźć bardzo wiele przepisów na jej samodzielne wykonanie oraz pomysłów na jej wykorzystanie w różnego rodzaju potrawach. Niektórzy uważają hummus za dodatek typowo wegetariański, ale pasta świetnie sprawdza się także w diecie mięsożerców.
Nietolerancja laktozy dotyczy 1,5% niemowląt i dzieci oraz 20-25% dorosłych. Coraz częściej szukamy produktów mogących zastąpić mleko krowie i jego przetwory. Producenci żywności wychodzą nam naprzeciw i produkują mleko i nabiał bez laktozy oraz roślinne zamienniki mleka. Pojawiły się również suplementy z laktazą ułatwiającą trawienie nabiału. Z dietetycznego punktu widzenia nie jest to rozwiązanie problemu, dlatego warto zapoznać się z asortymentem napojów roślinnych oraz przyjrzeć się bliżej roślinnym źródłom wapnia.
Majowe weekendy (de krótsze i te dłuższe) to doskonały czas, aby odetchnąć od codziennego pośpiechu i wypocząć na łonie natury. Dla wszystkich, którzy jeszcze nie zdecydowali, gdzie spędzą wolny czas mamy kolejną propozycję - Góry Izerskie.
Szkliwo zębów to najtwardsza tkanka ludzkiego organizmu. Spełnia bardzo ważne zadanie: chroni wnętrze zęba przed działaniem bakterii oraz czynnikami zewnętrznymi. Ta bardzo twarda powłoka chroni pod jednym warunkiem: o ile nie ma ubytków. A te mogą się pojawić, gdy o zęby nie dbamy.
Z pewnością mamy zęby prostsze i bielsze w stosunku do pokolenia naszych praprzodków. Ale jak potwierdzają odkrycia archeologów – wcale nie zdrowsze!
Znajomość języków obcych jest istotna nie tylko ze względu na pozycję w CV. Poza tym, że umożliwia komunikowanie się z większą grupą ludzi, wzmacnia również mózg. Nauka nowego języka sprzyja utrzymaniu jego dobrej sprawności do późnej starości. Dowiedziono, że uczenie się języków obcych hamuje proces starzenia się mózgu i zwiększa inteligencję.
Szpinak, ze względu na swoje właściwości zdrowotne, powinien zajmować jedno z najważniejszych miejsc w naszym menu. Ta zielona roślina jest źródłem wapnia i wielu niezbędnych witamin oraz reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie. Aby wzbudzić większe zainteresowanie szpinakiem wśród społeczeństwa i podsycić apetyt na niego do kalendarza wprowadzono Międzynarodowy Dzień Szpinaku, który przypada 26 marca.
Święta Wielkanocne to nie tylko moment odrodzenia duchowego, ale też czas, w którym przyroda budzi się do życia. Z jednej strony jest to chwila zadumy i refleksji, a z drugiej zwiastun pory roku, na którą wszyscy czekają. Termin tego najważniejszego święta Chrześcijan jest ruchomy i wypada w niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca. Wiele tradycji wywodzi się z czasów pogańskich, gdzie celebrowano koniec zimy radosnymi zabawami, które w nieco zmienionej formie przetrwały do dnia dzisiejszego.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję