Liczba wyników: 4281
Wizyta u lekarza – niezależnie od specjalizacji – to często dla wielu osób ostateczność. Zgłaszają się dopiero wówczas, gdy odczuwają znaczne pogorszenie samopoczucia czy też zauważą występowanie objawów i dolegliwości, które są uciążliwe, a wcześniej nie miały miejsca. Niestety czekanie, aż objawy zaczną naprawdę dokuczać to fundamentalny błąd – podstawą skutecznego leczenia jest bowiem profilaktyka i jak najwcześniejsza diagnoza. W okulistyce jest to szczególnie ważne. Wielu schorzeniom można zapobiec – trzeba jednak kontrolnie badać wzrok.
Nawet 33% przypadków zakażeń wirusem grypy przebiega bezobjawowo. Oznacza to, że nie zdając sobie sprawy z zakażenia, stajemy się nosicielami wirusa i możemy zarażać naszych najbliższych. Choroba jest szczególnie niebezpieczna dla dzieci i osób starszych. Każdego roku ok. 4 mln osób choruje na grypę, kilkanaście tysięcy jest hospitalizowanych ale eksperci oceniają, że oficjalne dane są niedoszacowane.
Nadmierna waga wiąże się ze zmianami co do możliwości odczuwania smaku. Z badań na myszach wynika, że otyłość oznacza istotne zmniejszenie ilości kubków smakowych na języku.
Woda zajmuje ponad 70% powierzchni naszej planety. Jest źródłem życia i składnikiem wszystkich żywych organizmów. Mimo, że jej brak może wydawać się odległy, okazuje się, że ta wizja jest coraz bardziej realna. W ciągu ostatnich 25 lat ilość wody pitnej na jednego mieszkańca spadła aż o 26%. Już jutro Światowy Dzień Wody – pamiętajmy o tym, że każdy z nas, każdego dnia, w swoim małym świecie, może pomóc zatroszczyć się o jej zasoby.
Nakładem Stowarzyszenia Thesaurus Silesiae – Skarb Śląski w Katowicach został ogłoszony drukiem pierwszy tom Encyklopedii starości, starzenia się i niepełnosprawności, liczący prawie 600 stron druku. Kolejne cztery tomy będą ukazywać się sukcesywnie w drugim kwartale 2018 r. Redaktorem naukowym tej niezmiernie interesującej publikacji zbiorowej jest prof. zw. dr hab. Adam A. Zych, wieloletni profesor Dolnośląskiej Szkoły Wyższej we Wrocławiu.
Dziś rozpoczyna się kalendarzowa wiosna. Kilkanaście godzin temu zaczęła się astronomiczna. Tymczasem nadal panuje zimowa pogoda...
Brak słońca, ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców, zanieczyszczenia powietrza to częste elementy towarzyszące zimie, które wpływają na funkcjonowanie organizmu. Dlatego wraz z rozpoczynającą się wiosną warto naturalnie wspomóc proces oczyszczenia organizmu dietą bogatą w owoce, warzywa i soki. Produkty te są dobrym źródłem antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki wspierając oczyszczanie organizmu.
Wiosna to najlepszy okres na uzupełnienie niedoborów witamin, które mogły pojawić się w naszym organizmie podczas srogiej zimy. Ta pora roku to także świetny moment na wprowadzenie zdrowych zmian do diety i przygotowanie swojej sylwetki do lata. Nawet jeżeli nie mamy problemów z nadwagą, to warto zadbać o swój organizm i… regularnie pić zieloną herbatę.
Święta Wielkanocne to nie tylko moment odrodzenia duchowego, ale też czas, w którym przyroda budzi się do życia. Z jednej strony jest to chwila zadumy i refleksji, a z drugiej zwiastun pory roku, na którą wszyscy czekają. Termin tego najważniejszego święta Chrześcijan jest ruchomy i wypada w niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca. Wiele tradycji wywodzi się z czasów pogańskich, gdzie celebrowano koniec zimy radosnymi zabawami, które w nieco zmienionej formie przetrwały do dnia dzisiejszego.
Ograniczenie kaloryczności diety może nam pomóc lepiej myśleć. Mózgi zwierząt na diecie niskotłuszczowej i na menu o zmniejszonej wartości kalorycznej były biologicznie młodsze niż pozostałych gryzoni.
Twój ojciec chorował na Alzheimera? Masz wyższe ryzyko tej choroby