Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania sucho�� w gardle i brak w�chu smaku

Liczba wyników: 3759

  • Lista dietetycznych przebojów (część pierwsza) [© Profotokris-Fotolia.com]

    Lista dietetycznych przebojów (część pierwsza)

    2011-02-28

    Odpowiednie menu to lepsze zdrowie, samopoczucie i rozkosz smaku. Niektóre produkty są szczególnie polecane osobom dojrzałym, bowiem ich właściwości odżywcze pomagają walczyć z negatywnymi efektami procesów starzenia się organizmu i powstrzymują rozwój rozmaitych chorób. Poniżej lista największych hitów dietetycznych.

    Tagi: dietasojaprzyprawyoliwa z oliwekczosnekrybyudarchoroba wieńcowachoroba Alzheimerachoroba Parkinsonacholetserol

  • Barszcz nie tylko czerwony [Fot. JoannaTkaczuk - Fotolia.com]

    Barszcz nie tylko czerwony

    2017-12-20

    Czerwony i biały to tylko dwa kolory, jakie może przybrać barszcz. Zgodnie z definicją jest to bowiem zupa o wyraźnym smaku, przygotowana na zakwasie, z dodatkiem kapusty kiszonej, buraków lub szczawiu. Polskim klasykiem wigilijnym jest barszcz czerwony, podawany z uszkami. W pozostałe świąteczne dni warto zainspirować się innymi wersjami tej pysznej i bardzo słowiańskiej zupy.

    Tagi: barszczzupa

  • Sok aroniowy na jesienne infekcje

    2007-09-27

    Jesienny chłód i brak słońca to czas, kiedy powinniśmy szczególnie zadbać o nasze zdrowie. Nie sięgajmy po leki, uprzedźmy chorobę – pomóc może sok aroniowy.

    Tagi: przeziębieniejesieńaroniawolne rodnikistarzenie sięgrypa

  • Odpowiednie kosmetyki do włosów

    2008-09-17

    Zdrowe i lśniące włosy to prawdziwa ozdoba, niestety niewiele osób może cieszyć się całkowicie bezproblemową czupryną. Jednym z często występujących problemów jest brak puszystości.

    Tagi: włosypielegnacja włosówkosmetyki do włosówceramidykreatyna

  • Nie tylko miód i cytryna. 11 zimowych dodatków do herbaty [© ASK-Fotografie - Fotolia.com]

    Nie tylko miód i cytryna. 11 zimowych dodatków do herbaty

    2015-12-10

    Każdy z nas lubi jak jego życie „nabiera smaku”. Staje się wtedy bardziej kolorowe i wyraziste. Tak samo jest z herbatą - wielu herbacianych smakoszy lubi nadać jej zupełnie nowego charakteru poprzez pyszne dodatki, które potrafią odmieniać smak i aromat naparu. Co więcej, herbata wzbogacona o dodatkowe składniki, najczęściej posiada jeszcze więcej właściwości odżywczych.

    Tagi: zimaherbatadodatki do herbatymiódcytrynamlekokulinaria

  • Krótki przewodnik po czarnej herbacie [Fot. Anatasia - Fotolia.com]

    Krótki przewodnik po czarnej herbacie

    2018-11-13

    Pobudzająca i kojąca, codzienna i tajemnicza, elegancka i swojska – czarna herbata jest pełna przeciwieństw. To ją mamy na myśli mówiąc, że chcemy napić się „zwyczajnej” herbaty, a jednak daleko jej do bycia zwyczajną. Poznaj tajniki czarnej herbaty i poszczególnych jej odmian, a także dowiedz się, jak wydobyć z niej najwięcej smaku.

    Tagi: herbataczarna herbataYunnanDarjeelingCeylonAssam

  • Aromaty i kolory Indii w seansie dla seniora [fot. Smak curry. Kino Muranów]

    Aromaty i kolory Indii w seansie dla seniora

    2014-02-22

    W niedzielę 23 lutego o godzinie 12:00 warszawskie Kino Muranów zaprezentuje dojrzałym widzom w ramach specjalnego pokazu najnowszy indyjski film „Smak curry”. To produkcja przedstawiająca pełną emocji historię przypadkowego spotkania dwojga ludzi, którzy chcą nadać swojemu życiu trochę smaku.

    Tagi: kinoseansIndieKino Muranówcurrysmak curryfilm

  • Elementarz herbaciany - Assam i Cejlon [© aaa187 - Fotolia.com]

    Elementarz herbaciany - Assam i Cejlon

    2018-01-22

    Delikatny, cierpki, słodkawy, łagodny, orzeźwiający, o smaku i aromacie owoców, przypraw czy wyselekcjonowanych ziół - napój, obok którego większość z nas nie przejdzie obojętnie. Smakosze herbaty doskonale znają historię i miejsce powstania danego gatunku, a także dokładny skład mieszanek i ich cechy charakterystyczne. Ponadto potrafią rozpoznać smak swojego ulubionego naparu bez patrzenia na opakowanie.

    Tagi: herbataczarna herbataAssamCejlon

  • Chrzan: nieodłączny element stołu wielkanocnego [Fot. azure - Fotolia.com]

    Chrzan: nieodłączny element stołu wielkanocnego

    2018-03-26

    Tradycja wielkanocna kojarzy nam się przede wszystkim z kuchnią, a co za tym idzie z klasycznymi dla tych świąt daniami. Puszyste babki, aromatyczny żurek, a przede wszystkim jajka w każdej postaci - to pierwsze skojarzenia z wielkanocnym menu. Wielkanoc to także smak określonych przypraw i dodatków jak chociażby chrzan. W tym roku ożywmy nieco nasze menu i wykorzystajmy ten dodatek nie tylko w tradycyjnej formie jako starty korzeń dodający smaku białej kiełbasie.

    Tagi: chrzanWielkanoc

  • Oliwa z oliwek w profilaktyce chorób cywilizacyjnych

    2008-07-16

    Ktoś, kto nie widział drzewa mającego 2000 lat, nie jest w stanie uwierzyć w jego istnienie. Jak wyobrazić sobie drzewo, w cieniu którego odpoczywał Juliusz Cezar, a Napoleon skradł Marysieńce pierwsze pocałunki? Historia drzew oliwnych sięga ponad 6000 lat. Z owoców drzew oliwnych powstaje najbardziej pożądany przysmak - oliwa z oliwek. To podstawowy element kuchni włoskiej, który już od wieków jest synonimem dobrego smaku i zdrowia. To Homer prawie 3000 lat temu nazwał oliwę „złotym płynem”.

    Tagi: oliwa z oliwekmiżdżycacholesterolastma

  • Strony: 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25