Liczba wyników: 2010
Okres świąteczny nie sprzyja trzymaniu się diet czy decyzji o przejściu na taki sposób odżywiania się, który pomoże schudnąć. Ci jednak, którzy chcieliby zdrowo się odżywiać przez cały rok, muszą przejrzeć wiele materiałów, by rozwiać różne wątpliwości dotyczące wyboru dobrej diety. Oto najpowszechniejsze pytania nurtujące osoby zamierzające zmienić swoje menu.
Przeprowadzone niedawno analizy wcześniejszych badań wykazały, iż istnieje znaczący związek między niskim poziomem spożywania wapnia, witaminy D lub produktów nabiałowych a cukrzycą typu 2.
Lekarze oraz specjaliści w dziedzinie żywienia zalecają codzienne spożywanie warzyw i owoców. Dostarczają one do naszego organizmu nie tylko witaminy ale i błonnik, który jest niezwykle ważny dla funkcjonowania układu pokarmowego.
Z badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition wynika, że ryzyko zachorowania na różne typy raka może być zmniejszone u kobiet po menopauzie nawet o 60% dzięki odpowiedniej dawce witaminy D.
Witamina E powinna znaleźć się w diecie starszych osób - radzą naukowcy. Dowiedli oni, iż niedobory tej witaminy obniżają sprawność osób po 65 –tym roku.
Żyjemy w czasach, w których idealnym wzorem jest bycie szczupłym, często utożsamiane z byciem atrakcyjnym. Jednak podejmowanie prób osiągnięcia idealnej sylwetki może wymknąć się spod kontroli, a w pewnych przypadkach doprowadzić do pojawienia się zaburzeń odżywiania. Testowanie różnych diet na własnym organizmie to niejednokrotnie igranie nie tylko z własnym zdrowiem, ale w niektórych sytuacjach również z własnym życiem.
Wieloletni projekt trwający od 1996 roku miał na celu zbadanie wpływu witamin z grupy B, szczególnie witaminy B6, B12 i kwasu foliowego, na zapobieganie obniżenia zdolności poznawczych.
Osoby starsze, które dostarczają organizmowi odpowiednią ilość witaminy E, mają mniejsze ryzyko rozwoju otępienia niż ludzie, których dieta jest uboga we wspomnianą substancję.
Wiele kobiet po 50-tym roku życia skarży się na przyrost masy ciała, który nie wiąże się ze zwiększonym spożyciem żywności lub na trudności w odchudzaniu. Pojawiają się problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi, a stosowanie diet nie przynosi oczekiwanych rezultatów. Głównymi przyczynami kłopotów w walce ze zbędnymi kaloriami po 50-tce są zmiany hormonalne. Co robić, aby w każdym wieku cieszyć się dobrą kondycją i zgrabną figurą?
odatkowe kilogramy to problem ponad połowy mieszkańców Polski. Przyczyną jest niewłaściwa dieta, zbyt mała dawka aktywności fizycznej i niewłaściwe nawyki dotyczące stylu życia. Polacy zbyt chętnie korzystają także z sezonowych mód żywieniowych oraz krótkoterminowych diet, które powodują szybki efekt jo-jo. Tymczasem leczenie otyłości powinno oznaczać zmianę stylu życia na dłużej.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję