Liczba wyników: 3615
Sposób odżywiania się w krajach zachodnich jest uważany za jeden z istotnych czynników ryzyka raka piersi. Amerykańscy lekarze podejrzewają że jednym z czynników może być duża zawartość tłuszczu oraz niedobór błonnika w pożywieniu.
Nawet jeśli ktoś uważa się za czujnego oraz wypoczętego i tak znajduje się w grupie zwiększonego ryzyka wypadku podczas jazdy, jeśli cierpi na bezdech senny, mówią francuscy naukowcy.
Jesienią i zimą pranie ubrań i późniejsze ich suszenie może być dosyć problematyczne. Dlaczego? Z powodu niskich temperatur wystawienie mokrego prania na zewnątrz jest niemożliwe, a w domu schnie ono bardzo powoli, a dodatkowo zajmuje miejsce na rozłożonej suszarce czy sznurkach w łazience. Urządzeniem, które rozwiąże ten problem jest suszarka bębnowa. Do wyboru mamy dwa rodzaje tego urządzenia: pralko-suszarkę oraz suszarkę będącą odrębnym od pralki AGD. Które z nich wybrać?
Chyba wszyscy kochamy słońce, jednocześnie większość z nas ma już świadomość, dlaczego nie powinniśmy wystawiać się na nie bez umiaru i odpowiedniej ochrony. Przyspieszone starzenie skóry i pojawianie się zmarszczek to dwa pierwsze z brzegu przykłady, które szybko „ściągają na ziemię” amatorów opalania. Jeszcze do niedawna uważano, że to tylko promieniowanie UV ma destrukcyjny wpływ na stan naszej skóry, tymczasem okazuje się, że również inne rodzaje fal słonecznych źle na nią oddziałują.
Jak wynika z badania opinii publicznej przeprowadzonego w ramach programu „Zentiva - zmieniamy przyzwyczajenia" 31% Polaków nie zdaje sobie sprawy z ryzyka, lub bagatelizuje konsekwencje, jakie niesie ze sobą długotrwałe, niekontrolowane przyjmowanie leków.
Etykiety produktów spożywczych powinny zawierać informacje o zmodyfkowanych tłuszczach nienasyconych (trans) tak samo jak o cholesterolu oraz tłuszczach nasyconych. Dzięki temu możliwe jest zmniejszenie ryzyka zachorowań na chorobę wieńcową serca - wynika z najnowszych badań.
Mężczyźni mają możliwość obniżenia ryzyka agresywnego raka prostaty przez wzbogacenie swojej diety w brokuły i kalafior. Należy jednak pamiętać, że ogólne ryzyko raka prostaty wciąż pozostaje - ostrzega Health 24.
Spożycie kwasów Omega-3 pochodzących ze źródeł roślinnych, takich jak orzechy włoskie, ma pozytywne działanie na redukcję przyczyn śmiertelności. Dodatkowo, kwasy Omega-3 z tłustych ryb zmniejszają ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych. Lepsze rezultaty obserwuje się w przypadku diety zawierającej oba te rodzaje kwasów Omega-3, tworzących efekt synergii. Wyniki nowego badania zostały ostatnio opublikowane w Journal of the American Heart Association.
Gdzie zarobić więcej niż na lokacie, ale bez ryzyka? Rozwiązaniem mogą być obligacje Skarbu Państwa.
Mężczyźni w średnim wieku, którzy palą papierosy, mają nadciśnienie i podwyższony poziom cholesterolu, żyją przeciętnie dziesięć lat krócej niż ci, których te czynniki ryzyka nie dotyczą, informuje "British Medical Journal".
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem