Liczba wyników: 3760
Spośród dań jednogarnkowych zdecydowany prym w kuchni wiodą zupy. Pichcenie z wykorzystaniem zaledwie jednego naczynia coraz częściej dotyczy również dań obiadowych, takich jak gulasz, leczo, risotto, a nawet kaszotto. Poszukując pomysłu na mało skomplikowany i apetyczny obiad szybko odkryjemy, że tradycja przyrządzania sycących i aromatycznych dań w jednym naczyniu ma znacznie dłuższą tradycję i sięga najdalszych zakątków świata. Jakich specjałów jednogarnkowych warto spróbować?
Sucha skóra jest najcieńsza, najwrażliwsza i najbardziej narażona na przesuszenie, odwodnienie i inne problemy skórne. Co robić, aby nie była szorstka, matowa, ściągnięta i szybko nie pojawiły się na niej zmarszczki?
Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia zrodziły mity, które trzeba wreszcie obalić – uważa specjalista ds. żywienia Agnieszka Piskała. Autorka raportu „Uczymy jak słodzić” podkreśla, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety połączonej z aktywnym trybem życia.
Podróże egzotyczne to większe ryzyko zachorowań. Odpowiednia profilaktyka obejmuje nie tylko szczepienia ochronne. Tym bardziej że na malarię – określaną jako największego zabójcę podróżnych – szczepionki nie ma. Ochrona przed komarami staje się kluczowa w podróżach tropikalnych ze względu na coraz częstsze występowanie chorób wirusowych jak denga czy choroba wywoływana przez wirus Zika. Turyści powinni także pamiętać o tym, że w wielu z tych krajów dostęp do opieki zdrowotnej nie jest tak dobry jak w UE.
Blisko dwie piąte dorosłych Polaków twierdzi, że w ich najbliższej rodzinie jest przynajmniej jedna pełnoletnia osoba, która nie zawarła związku małżeńskiego i nadal mieszka pod jednym dachem ze swoimi rodzicami – wynika z badania zrealizowanego przez CBOS. Jak wynika z badań, większość (59%) osób pełnoletnich stanu wolnego, które mieszkają z rodzicami, to mężczyźni (kawalerowie).
Miał być piękny pokój z widokiem na morze, trzy baseny w hotelu a na miejscu okazało się, że to puste obietnice. Takie wakacje możemy zareklamować. Mamy na to tylko 30 dni.
Owsiki, wszy, glista… Słysząc o nich, trudno się nie wzdrygnąć. Większość osób nie chce nawet myśleć o tym, że ich dziecko czy wnuk może mieć jakiegoś pasożyta. Tymczasem wśród kilkulatków to problem dość częsty – szacuje się, że dotyczy nawet co trzeciego przedszkolaka. Niestety nie zawsze jesteśmy mu w stanie zapobiec. Warto więc nieco lepiej poznać tych małych, ale wyjątkowo uciążliwych wrogów.
Nie tylko świetnie smakują i pachną, ale też są ogromnie zdrowe. Truskawki, porzeczki maliny i jagody to sezonowe bomby witaminowe, bogate także w inne cenne składniki. Czarna porzeczka pomaga w odchudzaniu, poziomka odtruwa organizm, a malina zawiera związki o działaniu leczniczym.
Wielokulturowy Paryż, luksusowe Lazurowe Wybrzeże, czy pachnąca Prowansja to jedne z najsłynniejszych wizytówek Francji. Jednak w kraju nad Loarą znajduje się wiele innych ciekawych i historycznych miejsc, które warto odwiedzić. W ramach kampanii edukacyjnej French Touch przedstawiamy dziesięć z nich.
Nazwa „kuchnia włoska” na przestrzeni lat straciła nieco ze swego prestiżu. Wszystko za sprawą europejskich lokali, których menu bliższe jest przydrożnej restauracji z fast foodami, niż karcie dań w wykwintnej i klimatycznej ristorante. Czy włoska kuchnia to rzeczywiście tylko pizza, pesto i spaghetti? Wybierając się w kulinarną podróż po krainie słynącej z aromatycznych i prostych dań dowiemy się, że nasze dotychczasowe pojęcie o cucina italiana to zaledwie wierzchołek góry lodowej nieodkrytych dotychczas kompozycji smakowych.